Hírzóna

Nem az augusztus 20-i tűzijáték miatt menesztették az OMSZ vezetőségét

Nem az augusztus 20-i tűzijáték miatt menesztették az OMSZ vezetőségét

2022. augusztus 23., kedd
Nem az augusztus 20-i tűzijáték miatt menesztették az OMSZ vezetőségét

Nem az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzés - mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a közmédia és az ATV kérdésére a keddi Kormányinfón.

Gulyás szerint a Technológiai és Ipari Minisztériumnak nem kötelessége megindokolni a menesztést, ahogy ezt Palkovics László miniszter úr nem is tette meg, ugyanakkor a kormány teljes egyetértésben van a döntésével. Mint mondta, más jellegű problémák is akadt az OMSZ-el, ami miatt az augusztus 20-i téves előrejelzéstől függetlenül sor került volt a vezetők menesztésére.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a változás szándékát többek között azzal szemléltette, hogy az új kormány megalakulásakor az Országos Meteorológiai Szolgálat felügyelete az Agrárminisztériumtól került át Palkovics minisztériumához, azzal a szándékkal, hogy változás következzen be. Gulyás szerint több szakmai vita is fennállt korábban az OMSZ működése kapcsán.

A szolgálat közleményére azt reagálta: a kommunikáció zökkenőmentesen zajlott az Operatív Törzs és a meteorológusok között, az állítással szemben nem történt politikai nyomásgyakorlás.

A tavalyihoz hasonló mértékű nyugdíjprémium jöhet

Az idei nyugdíjprémium összegére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a tavalyihoz hasonló, azzal megegyező nyugdíjprémium kifizetésére számíthatnak idén is a nyugdíjasok, amelynek felső határa 80 ezer forint lesz.

A miniszter leszögezte azt is: Magyarországon a gáz- és áramellátás biztosított.

Erről részletesen is beszélt. Mint mondta, a jelenlegi fogyasztói és piaci igényeket egyaránt ki tudják elégíteni, és folyamatosan tárgyalnak beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. Ugyanakkor a háború és a szankciók következtében jelentősen emelkedtek az energiaárak, ezért a rezsicsökkentett árakat a kormány az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára.

A miniszter elmondta azt is: mivel nem azonos a fűtőértéke az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak, rendeletben pontosítják az átlagfogyasztás szabályozását. Ezért állapították meg 63 645 megajoule-ban a fűtőértéket, ami jelentősen több, mint ami korábban a rendeletben szerepelt.

Gulyás Gergelyt megkérdezték az iskolák várható rezsiköltségének emelkedéséről is, amelyre válaszul hangsúlyozta: abból indulnak ki, hogy a kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat "mindenképpen, minden körülmények között nyitva kell tartani". Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az iskolák fenntartója a magyar állam, amelynek akkor is fenn kell tartania ezen intézményeket, amikor a fenntartással kapcsolatos költségek emelkednek. Hozzátette: a Belügyminisztérium a múlt héten 50-60 milliárd forintra becsülte a többletköltségeket, de az energiaárak hektikusan változnak.

Kérdésre azt is elmondta, egyik európai állam sem segít olyan mértékben a fogyasztóknak a gáz és áram átlagos fogyasztásáig, mint a magyar kormány. Ezt azzal a példával jelezte, hogy piaci áron a 180 ezres gázszámla helyett a fogyasztónak 17 ezer forintot kell fizetni, és jelentős az áram árához való állami hozzájárulás is, itt havi 200 ezer forintot fizet ki az állam mérőhelyenként.

Mint mondta, a kormány dolgozik azon, hogy legyenek olyan alternatív módszerek, amelyekkel egy adott háztartás gázfogyasztása csökkenthető lehet. Ezeket a javaslatokkal két héten belül közzéteszik.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben érinti a magyar gázellátást az, hogy az orosz fél "visszafogja" az Északi Áramlat 1-et, a miniszter azt válaszolta: az osztrákok felől jövő gáz mennyisége is csökkent, ezt próbálják délről ellensúlyozni.

Nincs veszélyben az élelmiszer-ellátás

A miniszter tájékoztatása szerint a súlyos aszály miatt nem került veszélybe a magyar lakosság élelmiszerellátása. A magyar mezőgazdaság egy jó évben 22-23 millió ember élelmiszer-ellátásáról tud gondoskodni, és bár az aszály nagy károkat okozott, akkorát nem, hogy a magyar lakosság ellátása ne lenne biztosítva. A gazdák kárenyhítésére vonatkozó kérdésre elmondta, nehéz helyzetben az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák valamilyen mértékű kártalanításhoz jussanak.

Semmilyen járványügyi korlátozás nincs tervben

Gulyás tájékoztatása szerint a kormány a koronavírus miatt nem tervez korlátozásokat bevezetni, valamint a megbetegedések számának közlését gyakorítani a jelenlegihez képest. Jelezte, a Covid-fertőzések száma július végéhez képest jelentősen, több mint 30 százalékkal csökkent, a betegség lefolyása pedig lényegesen enyhébb, mint korábban bármikor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.