Hírzóna

Ilyet még soha nem tapasztaltak a britek

Ilyet még soha nem tapasztaltak a britek

2022. július 18., hétfő
Ilyet még soha nem tapasztaltak a britek

Életbe lépett Nagy-Britannia történetének első vörös riasztása a rendkívüli hőség miatt hétfőn.

A brit hatóságok hétfőre és keddre első ízben hirdettek négyes, azaz legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet, mivel Anglia déli és középső térségeiben a hét első felében rendkívüli hőség várható. A négyes riasztási fokozat hivatalos meghatározása szerint a szélsőségesen meleg időjárás nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem egészséges emberek körében is megbetegedéseket, sőt haláleseteket okozhat.

"Nehéz 48 óra elé nézünk"

- mondta Kit Malthouse kormányzati illetékes a BBC rádiónak.

A parkok is megteltek, ott talán még elviselhető a hőség.

A vasúti közlekedés üzemeltetői arra kérték az embereket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, mert a hőség miatt akadozhat az áramellátás, meggörbülhetnek a sínek, ami késésekhez vezethet.

Kedden egyes szakaszokon ideiglenesen le is zárják a vonatközlekedést. A londoni metróhálózat ideiglenes sebességkorlátozásokat léptetett életbe

hétfőre és keddre, ami azt jelenti, hogy csökkentik a járatok számát és az utazás a megszokottnál több időt vesz igénybe.

Az egészségügy leterheltségét előjegyzések törlésével csökkentették. Többfelé zárva maradtak és távoktatásra álltak át az iskolák vagy rövidítették a tanítási napot, illetve medencét és párakaput állítottak fel. A chesteri állatkertet két napra bezárták.

A strandok népszerűbbek most, mint eddig bármikor

Több gyárban korábban kezdődött a munka, hogy kíméljék a dolgozókat a hőségben. A meteorológiai intézet figyelmeztetett, hogy hétfő éjszaka a meleg miatt különösen nehéz lesz majd pihenni.

Kedden tovább fokozódhat a hőség: jó esély van rá, hogy a 40 vagy akár a 41 Celsius fokot is eléri a hőmérséklet. Ezzel megdőlhet az Egyesült Királyság melegrekordja, amelyet Cambridge-ben jegyeztek fel 2019. július 25-én, amikor 38,7 fokot mértek.

EGYRE SŰRŰBB LESZ A FORRO NYÁR A BRITEKNÉL IS

A brit meteorológiai intézet rámutatott: az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100-300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet - még akkor is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.