Hírzóna

Történész: az áprilisi törvények jó részét ideiglenesnek szánták

Történész: az áprilisi törvények jó részét ideiglenesnek szánták

2020. március 15., vasárnap
Történész: az áprilisi törvények jó részét ideiglenesnek szánták

Az áprilisi törvények jó részét ideiglenesnek szánták, a legfontosabb az volt, hogy az elvi alapokat lefektessék - mondta Katona Csaba történész az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Mint mondta, a törvények jó részét eleve ideiglenesnek szánták, és sok törvényszövegben benne is van, hogy a részleteket még ki kell gondolni. A legfontosabb az volt, hogy az elvi alapokat megvethessék, rögzíteni lehessen, hogy Magyarország rendi állam helyett alkotmányos monarchia - tette hozzá. Megjegyezte: ezen részletek kidolgozására nem jutott idő, mert a törvénykező munka helyett rövid időn belül nemzeti önvédelmi, függetlenségi harc alakult ki. Az áprilisi törvények az utolsó magyar rendi országgyűlésen (1847-1848) elfogadott és V. Ferdinánd király által április 11-én szentesített törvénycsomag, amely új közjogi helyzetet teremtett a Habsburg Birodalomban, biztosította a magyar országrész polgári demokratikus fejlődését. Magyarországot rendi államból parlamentáris állammá, alkotmányos monarchiává alakította. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.