Hírzóna

Szegedre vezetnek az első mesterséges élőlény gyökerei

Szegedre vezetnek az első mesterséges élőlény gyökerei

2019. május 22., szerda
Szegedre vezetnek az első mesterséges élőlény gyökerei

Május közepén új mérföldkövet jelentettek be a mesterséges élet létrehozásában: egy baktérium teljes örökítőanyagát szintetikusra cserélték cambridge-i kutatók, ráadásul az egész élővilágban egységes genetikai kódon is változtattak. A hír bejárta a világsajtót, ám azt kevesen tudják, hogy a példátlan eredmény eléréséhez egy olyan baktériumot használtak, amelyet az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában fejlesztett ki Pósfai György és kutatócsoportja - olvasható az Origo cikkében.

A lap szerint anapokban járta be a sajtót egy tudományos hír, többek között ilyen címmel: „Ez lehet a világ első mesterséges élőlénye". Hasonló munka hasonló címmel már szerepelt a sajtóban korábban is, ez a mostani eredmény azonban valóban új mérföldkő a mesterséges sejtek készítésében. Egyetlen mondatban összefoglalva: szintetikus eredetűre cserélték le a kólibaktérium (

Escherichia coli

) DNS-ét, és közben megváltoztatták a genetikai kódolási rendszerét. Miért érdekes ez? Háromféle jelentősége van a munkának:

  • A technológia alkalmazható lesz más, racionálisan tervezett sejtek készítésére.
  • Nem természetes aminosavak kódolása, ezzel újfajta, sokféle célra használható fehérjék előállítása is lehetővé válik.
  • A megváltoztatott kódolás miatt biztonsági, genetikai kommunikációs tűzfal keletkezik a mesterséges baktérium és a természetes élőlények között.

További részletek

ITT

olvashatók.

(Kiemelt kép forrása: Pósfai György)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.