Hírzóna

Az uniós külügyminiszterek a migrációs válságra adott válaszokat is áttekintik hétfőn

Az uniós külügyminiszterek a migrációs válságra adott válaszokat is áttekintik hétfőn

2018. október 14., vasárnap
Az uniós külügyminiszterek a migrációs válságra adott válaszokat is áttekintik hétfőn

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon az uniót érintő aktuális témák megvitatása keretében a migrációs válságra adott európai és nemzetközi válaszokat is áttekintik, amivel előkészítik az Európai Tanács soron következő, október 17-18-án esedékes ülését.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint a külügyminiszterek a migrációs napirendi pont keretében a bevándorlás külső vonatkozásairól tárgyalnak, áttekintik az eddig elért eredményeket és az elfogadott intézkedések végrehajtását. Várhatóan hangsúlyozni fogják a hatékony határvédelem és az együttműködés fontosságát az afrikai partnerországokkal. A menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében az Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia haditengerészeti uniós flottájának mandátuma az év végén lejár, ezért a miniszterek megtárgyalják tevékenysége lehetséges folyatásának feltételeit. Információk szerint amennyiben az unió a flotta eredeti missziójának meghosszabbítása ellen foglal állást, a jövőben a líbiai parti őrsség képzési feladatait fogja ellátni a flotta. A Külügyek Tanácsa áttekint sürgős nemzetközi kérdéseket is. Líbiát érintően, Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezetésével előkészítik a november közepére Palermóba tervezett, Líbiáról szóló konferenciát. A tanácskozáson elsősorban az észak-afrikai ország belső politikai konszolidációjára fognak összpontosítani. A főképviselő beszámol az Európa és Ázsia összekapcsolását célzó, nemrégiben bejelentett uniós stratégiáról, amely az Európai Tanács napirendjén is szerepelni fog. A stratégia adalékul szolgál az október 18-19-re tervezett Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) megbeszéléseihez is. A miniszterek kitérhetnek az ország nevéről Macedóniában szeptember 30-án tartott véleménynyilvánító népszavazás eredményére, valamint a Bosznia-Hercegovinában október 7-én tartott választások eredményére is. A Külügyi Tanács főbb napirendi pontjai között szerepel a keleti partnerség feladatainak áttekintése is az érintett országok, Örményország, Azerbajdzsán, Belarusz, Georgia, a Moldovai Köztársaság és Ukrajna külügyminisztereinek részvételével annak érdekében, hogy a hat kelet-európai és dél-kaukázusi partnerországgal a lehető legszorosabb politikai társulás és a lehető legnagyobb fokú gazdasági integráció valósuljon meg. Információk szerint a tanács tárgyal Oroszország titkos európai uniós tevékenységeiről is. A miniszterek várhatóan elfogadnak egy olyan szankciós keretet, amely szükség esetén azonnal segíthetik az elszámoltathatóságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.