Hírzóna

Brüsszelben tárgyaltak a szegedi lézerközpont jövőjéről

Brüsszelben tárgyaltak a szegedi lézerközpont jövőjéről

2017. december 5., kedd
Brüsszelben tárgyaltak a szegedi lézerközpont jövőjéről

A szegedi ELI szuperlézer központ jövőjéről tárgyalt Brüsszelben Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke.

Tárgyalásainak egyik eredménye, hogy az Európai Unió támogatásával jön létre a szegedi szuperlézert is magában foglaló Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hétfőn. Pálinkás József elmondta: ha az ELI megszerzi az ERIC (European Research Infrastructure Consortium) minősítést, az a külső felhasználók bekapcsolódását is megkönnyíti a rendkívül költséges infrastruktúra hosszú távú fenntartásába. A minősítést összetett szempontrendszer alapján nyerheti el egy-egy kiemelt uniós kutatási infrastruktúra: ennek része, hogy az új létesítménynek jelentős hozzáadott értéket kell biztosítania az uniós kutatói közösség számára, előre egyeztetett szabályok szerint hozzáférést biztosítva a kutatóknak. A szegedi lézerközpont 2014-2020 között a legnagyobb - 85 százalékban uniós forrásból megvalósuló - kutatási célú beruházás Magyarországon, amely elsősorban attoszekundumos lézerimpulzusok előállítására szakosodik. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.