Gazdaság

Az Európai Bizottság tétlen maradt, de a magyar kormány cselekedett a gazdák védelme érdekében

Az Európai Bizottság tétlen maradt, de a magyar kormány cselekedett a gazdák védelme érdekében

2023. szeptember 16., szombat
Az Európai Bizottság tétlen maradt, de a magyar kormány cselekedett a gazdák védelme érdekében

Tegnap éjfél volt a határideje az ukrajnai gabona behozatalára vonatkozó tilalomnak, ami az Európai Unióban elfogadott volt öt tagország számára. Az Európai Bizottság tétlen maradt, nem hosszabbított, illetve nem hozott döntéseket az európai gazdák védelme érdekében. Erről pénteken döntött a brüsszeli testület.

Még májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak - Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának -, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt.

Brüsszel szerint megszűntek a "piaci torzulások" és nem tartják fent tovább a tilalmat. Ukrajnának legkésőbb hétfőig cselekvési tervet kell benyújtania az Európai Bizottságnak a tervezett intézkedésekről.

Az Európai Bizottság tartózkodni fog az újabb korlátozások bevezetésétől mindaddig, amíg Ukrajna hatékony intézkedéseket hoz, és azok teljes mértékben működnek

közölte a brüsszeli testület.

Megvédjük a gazdák érdekeit, ezért miután Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre - közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint.

Az agrárminiszter elmondta, hogy ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit. Ellehetetlenülne a hazai piacra történő értékesítés és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük.

"Ezt viszont nem nézhettük tétlenül"

Az utolsó pillanatig vártunk az Európai Bizottság döntésére a tilalmi rendelkezés fenntartásával kapcsolatban, Brüsszel azonban nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését, sőt lényegében Ukrajnára bízná annak eldöntését, mennyit és mit exportálna Magyarországra és a többi frontországba. Nekünk viszont cselekednünk kell, ezért Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat

jelentette ki Nagy István.

A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is - fűzte hozzá.

"Minden körülmények között és minden eszközzel megvédjük a magyar gazdák érdekeit"

Hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek Magyarország területén történő átszállítását. A tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját

részletezte Nagy István.

A fő lényeg, hogy meg kell védeni az európai termékeket az olcsóbb és kevésbé szabályozott ukrajnai importtermékekkel szemben. Érvényesíteni kell az európai gazdák érdekeit.

Nem felejthetjük el, hogy az Ukrajnában előállított mezőgazdasági termékeknek közel sem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelniük, mint az Európai Unióban termelteknek, ami jóval olcsóbbá teszi az előállítást. Azt látjuk, hogy a multinacionális tőke a még nagyobb extraprofit érdekében el akarja foglalni az európai uniós piacot, ezzel tönkre téve európai gazdák százezreit. Brüsszel ehhez asszisztál, a magyar és az európai gazdálkodók érdekei helyett az Ukrajnában működő nemzetközi cégek érdekeit képviseli

tette hozzá.

Teljes kontroll alatt kell tartani a termelés, a szállítás folyamatát. Az európai polgárok el is várják, hogy az értük felelős szerv biztonságot nyújtson számukra.

Ezt nem hagyhatjuk, hiszen minden európai polgárnak az az érdeke, hogy szabályok mentén, a termelőtől az asztalig, ellenőrzött körülmények között előállított termékek kerüljenek az asztalaikra és a gazdálkodók is joggal várják el, hogy biztonságot és megfelelő jövőképet biztosítsunk számukra

szögezte le az AM közleményében.

A magyar kormány nem egyedüli az érintett öt tagországból, aki döntést hozott az este folyamán. A lengyel országvezetés hasonlóan járt el. A lengyelek korábban szintén kilátásba helyezték, ha Brüsszel nem hosszabbít, akkor ők maguk is saját hatáskörben rendelik el a tilalmat – és ehhez tartották is magukat.

Néhány perccel ezelőtt értesültem arról, hogy feloldották az óvintézkedéseket, azaz a behozatali tilalmat

jelentette ki Morawiecki egy vidéki sajtóértekezletén. Hozzátette: azt szerette volna, hogy az Európai Bizottság (EB) hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó embargót.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az erről szóló, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet. Ebben a gabonaimportra vonatkozó áprilisi rendeletet írják felül, és közölték azon termékek listáját, amelyekkel szemben életbe lép a tilalom:

  • Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve;
  • Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva;
  • Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva;
  • Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva;
  • Gallus domesticus fajhoz tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva;
  • Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve;
  • Természetes méz;
  • Zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva;
  • Közönséges búza;
  • Rozs;
  • Árpa;
  • Kukorica;
  • Hajdina, köles és kanárimag; más gabonaféle;
  • Búzaliszt vagy kétszeres liszt;
  • Gabonaliszt (kivéve búza- vagy kétszeres liszt);
  • Másképpen megmunkált gabonaféle (pl. hántolt, lapított, pelyhesített, fényezett, szeletelt vagy durván darált); gabonacsíra egészben, lapítva, pelyhesítve vagy őrölve, az 1006 vtsz. alá tartozó rizs kivételével;
  • Olajrepce- vagy repcemag, törve is (a vetőmag kivételével);
  • Napraforgómag, törve is;
  • Napraforgómag-, pórsáfránymag- és gyapotmagolaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva;
  • Repce- és mustárolaj és ezek frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva;
  • Nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban;
  • Ropogós kenyér;
  • Zöldség (kivéve a cukrozott) ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva (kivéve paradicsom és az ehető gombák), nem fagyasztva;
  • Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is; szőlőmust (kivéve a szőlőlevet) és kivéve a 2209 vtsz. alá tartozó borecetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.