Jelentős sertésállomány-csökkenés figyelhető meg az egész EU piacán, a tavalyi évet megelőző másfél-két évben nagyon zaklatott piaci viszonyok uralkodtak, és már tavaly sokan döntöttek úgy, hogy kevesebb sertést hizlalnak, vagy felhagynak ezzel a tevékenységgel.
A magyar adat még kevésbé kecsegtető, nálunk hat százalékkal kevesebb sertést tartottak a vállalkozók - erről Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke beszélt.
A vágásszámok sem alakultak biztatóan az elmúlt időszakban. Dánia vagy éppen Hollandia, mint sertésnagyhatalom 16, illetve 11 százalékkal kevesebb sertést dolgozott fel.
Az uniós statisztika szerint áprilisig 2,3 százalékos volt az éves alapon mért csökkenés Magyarországon.
Erre a tendenciára rendkívül erős befolyásoló hatást gyakorol a Nyugat-Európai társadalmi, illetve kormányzati nyomás. Ennek eredményeként a társadalom egy része egyre inkább elfordul a húsfogyasztástól.
Ugyanebben az időszakban átlagosan 57 százalékkal emelkedett a húsok fogyasztói ára. Vannak olyan termékek, melyek ára azóta csökkent, annak ellenére, hogy maga a sertéshúsár nem lett kevesebb.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.