Gazdaság

Gazdasági Versenyhivatal: magyar nemzeti érdek az EU nyugat-balkáni bővítése

Gazdasági Versenyhivatal: magyar nemzeti érdek az EU nyugat-balkáni bővítése

2023. június 21., szerda
Gazdasági Versenyhivatal: magyar nemzeti érdek az EU nyugat-balkáni bővítése

Az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke egyetértettek abban, hogy magyar nemzeti érdek az Európai Unió (EU) bővítése, ezért mostantól szorosabban együttműködnek egymással - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint Várhelyi Olivér és Rigó Csaba Balázs Brüsszelben folytatott eszmecserét, amelyen áttekintették az EU bővítése, illetve a magyar nemzeti versenyhatóság szakmai tevékenysége közötti kapcsolódási pontokat.

Idézték Várhelyi Olivért, aki a megbeszélésen azt mondta: segíteni kell abban, hogy a csatlakozásra váró, illetve a csatlakozás különböző szakaszaiban járó országok magukénak érezzék az uniós értékeket, valamint abban, hogy ez az elkötelezettség tükröződjön a nemzeti jogszabályokban is.

Beszámoltak arról is, hogy a találkozón a magyar uniós biztos kiemelte: a Nyugat-Balkán - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró, Szerbia -, valamint Ukrajna, Moldova és Georgia csatlakozása uniós, és egyben magyar nemzeti érdek is. A csatlakozásra váró országokban tudatosítani kell, hogy az uniós értékek tiszteletben tartása nemcsak a csatlakozási folyamat ideje alatt, hanem teljes jogú taggá válásuk után is egyaránt szükséges, és annak védelméért egyértelműen ki kell állni.

Az uniós biztos kiemelte, hogy a versenyjogi előírások harmonizálása az uniós jogrenddel az EU-csatlakozás egyik fontos feltétele, ugyanakkor köztudottan az egyik legnehezebb feladat is, amelyben a tagállamok versenyhatóságai, így a GVH, hagyományosan aktív szerepet vállalhatna.

A GVH elnöke a közlemény szerint a megbeszélésen megerősítette: a magyar nemzeti versenyhatóság sok nemzetközi szervezettel intenzív együttműködést folytat. A GVH tagja az Európai Versenyhatóságok Hálózatának (ECN), részt vesz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) munkájában; a GVH és az OECD versenyügyi regionális oktatási központot működtet Budapesten. Az oktatóközpont 2005 óta nyújt támogatást a versenyjog és a versenypolitika területén a két szervezet szakmai hátterére építve, elsősorban a kelet-, délkelet-, közép-európai, illetve a nyugat-balkáni országok versenyhatóságainak. Magyarország így vezető szerepet játszik a régióban az "átmeneti gazdaságok" fejlesztésében való részvételben és a technikai segítségnyújtásban - tette hozzá a közlemény szerint a GVH elnöke.

Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta: minden szakmai segítséget megadnak az uniós csatlakozás különböző szakaszaiban járó országok versenyhatóságainak, hogy a lehető leggyorsabban összehangolják versenyszabályaikat az uniós jogrenddel. Ezenfelül átadják jogalkalmazási tapasztalataikat, eljárási gyakorlataikat is.

Az eszmecserén a felek áttekintették, hogy a GVH miként kapcsolódhat be az egyes országok uniós csatlakozását támogató nemzetközi programokba, illetve abban is megállapodtak, hogy a jövőben rendszeresen találkoznak, és időről időre áttekintik az együttműködésük eredményeit - olvasható a közleményben.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.