Gazdaság

Várhatóan újra meghosszabbítják az árstopot

Várhatóan újra meghosszabbítják az árstopot

2023. március 29., szerda
Várhatóan újra meghosszabbítják az árstopot

Amennyiben a kormány valóban arra vár, hogy érezhetően csökkenjen az infláció, az az év második felében fog bekövetkezni - nyilatkoztaa Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Hivatalosan április 30-ig hosszabbította meg a kormány az élelmiszerárstopot, a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint pedig addig maradnak fent, amíg érezhetően nem csökken az infláció. Hogy ennél is tovább tart-e, arról április közepén dönt a kormány.

Ugyanakkor egyre nagyobb az esélye, hogy újabb három hónappal meghosszabbíthatják.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón úgy fogalmazott, a kabinet fenntatja azokat az intézkedéseket, amelyek a drágulás mérséklését szolgálják, így az árstopok is addig maradnak, amíg érezhetően nem csökken az infláció. Márpedig az elemzői várakozások szerint erre aligha lehet számítani március-április folyamán, annak ellenére is, hogy túl vagyunk az inflációs fordulaton.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a februári 25,4 százalékos drágulás után, márciusban 24,7, áprilisban pedig 23,5 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedése, de még a nyár elején is 20 százalék feletti lehet.

Vagyis az elemző szerint ha a kormány arra vár, hogy az infláció érezhető mértékben csökkenjen, arra az év második feléig várnia kell. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem jó, ha az árakat ilyen durva intézkedésekkel befolyásolja az állam, ezért jó lenne a korlátozást mielőbb kivezetni.

Erről egyébként a kormány is így vélekedik: Banai Péter Ernő, a Pénzügyminisztérium államtitkára a parlamenti költségvetési bizottságban azt mondta az év elején, hogy a kabinet és a jegybank szerint is ki kell az ársapkákat vezetni. A kérdés már csak az, hogy mikor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.