Gazdaság

Szeged lett a legdrágább nagyváros a kertes házak tekintetében

Szeged lett a legdrágább nagyváros a kertes házak tekintetében

2023. március 7., kedd
Szeged lett a legdrágább nagyváros a kertes házak tekintetében

A Duna House országos tekintetben megvizsgálta 2022-ben 30 millió forint mire volt elegendő az ingatlanpiacon. A vidéki nagyvárosok közül a szegedi házvásárlók kapták a legkisebb ingatlant a pénzükért.

A tavaly értékesített ingatlanok több mint 50 százaléka 30 millióért vagy az alatt cserélt gazdát. Ezért az összegért az ország teljes területén kaphattak a vevők lakást és házat is, de lokációtól függően szobaszámban volt mérhető az alapterületbeli különbség.

„A 30 millió forintos érték vízválasztó volt a tavalyi év ingatlanpiacán, a Duna House közreműködésével létrejött tranzakciók adatai alapján ugyanis az eladások több mint fele (50,37%) zárult a 30 milliós határvonal alatt.”– közölte Benedikt Károly, aDuna HousePR- és elemzési vezetője.

Szegeden 30 millió forintért átlagosan csupán egy 47 négyzetméteres használt házat lehetett venni.

Összehasonlításképpen ebből az összegből Győrben 81 négyzetméteres házat, Szolnokon 102, Békéscsabán pedig 152 négyzetméteres házat lehetett vásárolni. Az átlagos négyzetméterárak alapján még a fővárosban is akár egy 55 négyzetméteres házat is lehetett venni ezért az összegért, de volt olyan XVI. kerületi ügylet, ahol egy 91 négyzetméteres otthon talált gazdára ugyanennyiért.

Az elemzés külön kiemelte a szegedi drágulást, mivel 2020-ban csupán 20 millió forintból, már 80 négyzetméteresre is futotta.

Kép: Duna House közleménye

Lakások terén már jobb helyzetben vannak a szegedi vásárlók, itt 30 millió forintból már átlagosan 55 négyzetméteres lakások cseréltek gazdát, ezzel pedig országos viszonylatban a középmezőnybe került Szeged.

A vármegyeszékhelyek közül 2022-ben itt is Békéscsaba került ki győztesként, itt vásárolható ugyanis a legnagyobb alapterületű (94 m2) használt lakás, a dobogó második helyén pedig a korábbi csúcstartó, Miskolc végzett (83 m2). A vármegyeszékhelyek között a keretösszegért kapható, legkisebb alapterületű, 41 négyzetméteres lakással a debreceni ügyfeleknek kellett megelégedniük.

„Csökken a különbség a vidéki vármegyeszékhelyek és a fővárosi ingatlanok átlagos négyzetméterárai között, ezt kiválóan szemlélteti, hogy van olyan fővárosi kerület (Pesterzsébet), ahol a Hajdú-Bihar vármegye székhelyén kapható ingatlannál 11 négyzetméterrel nagyobb lakás is kijött a 30 milliós keretből a 2022-es átlagos árakkal számolva.”– árulta el a szakértő.

Kép: Duna House közleménye
Kép: Duna House közleménye

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.