Gazdaság

Meg nem tudni pontosan, kiknek szűnik meg az állása a Postánál

Meg nem tudni pontosan, kiknek szűnik meg az állása a Postánál

2023. március 1., szerda
Meg nem tudni pontosan, kiknek szűnik meg az állása a Postánál

Először januárban került napirendre a Postánál a létszámcsökkentés, majd végül - hivatalosan - mégis lekerült onnan. Ugyanakkor különböző formákban világossá vált: elkerülhetetlen lesz a leépítés, így nem is érte a dolgozókat sem váratlanul. Sok részlet azonban még nem tisztázott.

Mint arról mi is beszámoltunk, drasztikus leépítés lesz a Magyar Postánál, ami több ezer dolgozót érint. Mint azt a közleményükben írták, ,,az Európát sújtó és elhúzódó szankciós energiaválság azonban egyre nehezebb gazdasági környezetet teremt, amely hasonlóan a bel- és külföldi nagyvállalatokhoz, a Magyar Posta tevékenységére is egyre inkább kihat”.

Hozzátették azt is, hogy a partnerprogram részeként a szerződött partnereknél foglalkoztathatják tovább a dolgozókat, és azt is kiemelték, hogy kézbesítőket nem bocsátanak el, az ügyfelek a leépítésből semmit nem fognak érzékelni.

A Napi.hu azonban úgy tudja, hogy még részletes belső tájékoztatás sincs arról, milyen arányban történik a leépítés, és régiónként vagy postai területekre vonatkozóan.

Egyelőre az érintett munkavállalókkal sem közölték, hogy megszűnik az állásuk.

Ugyanakkor az 1200 munkavállaló elbocsátása nem éri váratlanul az ágazat szereplőit, így nem hátráltatja a több mint egy hónapja húzódó bértárgyalásokat sem. A Napi.hu azt is megtudta, hogy a postai dolgozók béremeléséről akár már a következő napokban megállapodás születhet: a teljes bértömeg 10 százalékkal nőhet, így a munkavállalók fizetése – hasonlóan a MÁV-Volánnál aláírt bérmegállapodáshoz – 12-17 százalékkal emelkedhet. Ez annyit jelent, hogy az alacsonyabb bérkategóriában foglalkoztatottak az inflációt meghaladó, a jobbak keresők az alatti mértékű emelésre számíthatnak.

A postánál a többi állami vállalathoz képest jóval alacsonyabb a bérszínvonal: az alkalmazottak jelentős része a garantált bérminimum összegét kapja kézhez. Ugyanakkor február elején jött létre az a részmegállapodás, amely szerint a vállalat a végleges egyezségig egyszeri, bruttó 50 ezer forintos kifizetést ad a postai dolgozóknak március elején.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.