Gazdaság

Veszélyben a pálinkatermelők?

Veszélyben a pálinkatermelők?

2023. január 4., szerda
Veszélyben a pálinkatermelők?

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint az orosz-ukrán háború a pálinkatermelőket sem kíméli.

A szakértő szerint hasonló a helyzet ahhoz, ami szilveszter előtt a pezsgők esetében is felmerült: a pálinkás üvegek nagyrészét az ukrán piacról importálták eddig, ami mostanra teljesen leállt.

Nyugaton az üvegek beszerzési ára 50 százalékkal drágult, míg másutt a duplájára. Mihályi szerint ugyan Orosházán is állítanak elő ilyen üvegeket, de az egyedül nem képes kiszolgálni a megnövekedett igényeket.

Az is rossz hír továbbá, hogy a megemelkedett energia- és élelmiszerárak miatt komoly bajba került a vendéglátóipar, több panzió, szálloda és étterem is, melyeknek a termelők kiszolgáltak, átmenetileg vagy végleg bezárt. Így a termelők is kénytelenek árat emelni.

A szakértő szerint kizárólag a gazdasági tényezőket figyelembe véve 40 százalékkal kellene megemelni a pálinka árát.

Azonban szerinte mást is figyelembe kell venni: a legfontosabb ugyanis, hogy az átmeneti időszakban ne csökkenjen a kereslet. Hozzátette, a termelők általánosságban nehéz évre készülnek.

Nincs más lehetőség, cselekedni kell – mondta Mihályi László, majd kifejtette, hogy azAgrármarketing Centrummal közösen szervezettnépszerűsítő akciókkal segítenék előaz ágazat szereplőinek ismertségét, megjelenését különféle kampányokban és rendezvényeken.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.