Gazdaság

Jóval okosabban szankcionált az USA, mint az EU

Jóval okosabban szankcionált az USA, mint az EU

2022. november 13., vasárnap
Jóval okosabban szankcionált az USA, mint az EU

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is próbálja lerázni magáról az orosz energiafüggőséget, ennek érdekében sorra hozzák a szankciók intézkedéseket.

A fosszilis energiahordozókat az EU és az Egyesült Államok is tiltólistára tette, de míg az uniónak ez igencsak fájdalmas lépés (amiből Magyarország kimaradt) – hiszen nagyban függ az Oroszországból érkező földgáztól és olajtól –, addig Amerika nem nagyon érzi meg – áll a növekedés.hu-n olvasható elemzésben. Ennek egyszerű oka az, hogy korábban is csupán elhanyagolható mennyiségben importáltak orosz földgázt és kőolajat az amerikaiak, és azt könnyedén tudták pótolni jelentős belső forrásaikból vagy egyéb importból.

Zavartalan ellátási lánc

Az Egyesült Államok azonban nem követte az EU példáját, vagyis nem tett szankciós listára egy olyan energiahordozót, amelynek hiányát nagymértékben megérezné a gazdasága. Ez pedig a nukleáris energia. Ebben a szegmensben ugyanis nehezen tudnák helyettesíteni az orosz importot.

ÉPP EZÉRT AZ OROSZ–AMERIKAI NUKLEÁRIS ELLÁTÁSI LÁNC A SZANKCIÓK ELLENÉRE IS TELJES EGÉSZÉBEN SÉRTETLEN MARADT.

Az Egyesült Államok energiatermelésének tavaly a 19 százalékát az olcsó nukleáris energia tette ki. Figyelembe véve az Egyesült Államok méretét, ez nem kis energiamennyiség, közelíti a 800 milliárd kilowattórát. Ez körülbelül ötven paksi atomerőmű teljesítményének felel meg – jegyzi meg az elemzés.

Az urán nagy része is az oroszoktól jön

Ehhez a nukleárisenergia-alapú termeléshez a szükséges dúsítotturán-mennyiség 14 százalékát az Egyesült Államok Oroszországtól szerezte be 2021-ben, és idén sincs ez másképp.

Az Egyesült Államok kifejezetten atomreaktor-üzemanyaghoz való dúsított uránt vásárol az oroszoktól, és nem harcászati célra szánt dúsított uránt, utóbbiból Oroszország nem is adna el a nagy vetélytárs Amerikának.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.