Gazdaság

Vizsgálja az állam, hogyan támogathatná az önkormányzatokat

Vizsgálja az állam, hogyan támogathatná az önkormányzatokat

2022. augusztus 4., csütörtök
Vizsgálja az állam, hogyan támogathatná az önkormányzatokat

Jelenleg még vizsgálja az állam annak a lehetőségét, miként lehetne támogatni az energiaárak kigazdálkodása miatt bajba került önkormányzatokat - tudta meg a Délmagyartöbb önkormányzati érdekvédelmi szövetségtől.

A Magyar Nemzet korábban arról számolt be: több nagyváros is saját maga készül a lakosság segítségére sietni az energiaválság miatt. Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke szerint a kistelepüléseken minden kisebb léptékű, de a gond az nagy lehet.

- Ha az egészen kis falvaknak az áremelkedés miatt több százezres vagy akár milliós nagyságrenddel kell nagyobb költséggel tervezniük, az komoly veszélyt jelenthet - mondta az elnök.

Hozzátette: a kormányzat is érzékeli ezt a problémát.

,,Az önkormányzatokkal kapcsolatban is működik egy tárcaközi bizottság, és azon dolgoznak, hogy az energiaárak emelkedését elviselhetővé tegyék a települések számára, és ezt jogszabályi keretbe foglalják"

– fogalmazott Szabó Gellért. Hozzátette: biztosan nem lehet a megnövekedett költségeket teljesen a kistelepülésekre engedni.  A legrosszabb helyzetben a legkisebbek vannak, és azok, ahol nincs iparűzésiadó-bevétel - emelte ki.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke is azt emelte ki, hogy a hazai önkormányzatok két kategóriába sorolhatóak. Az egyikben azok vannak, ahol van adóbevétel, a másikban pedig olyanok, ahol nincs. – Sajnos az utóbbi csoportba tartozik a települések nyolcvan százaléka, ezek az önkormányzatok támogatásra szorulnak.

Azonban azokon a településeken is sok a teher, ahol van adóbevétel. Meg kell vizsgálni, hogy mekkora ezeknek a településeknek a teherbíró képessége - hangsúlyozta a Somogy megyei Tab polgármestere.

Az iparűzésiadó-bevétel nagysága és a fix áras szerződések miatt a nagyobb önkormányzatok és a nagyobb városok valamivel könnyebb helyzetben vannak.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke a Délmagyar kérdésére elmondta, éppen egy felmérést végeznek, ahol megnézik, hogy a gáz és a villamos energia árának növekedése miatt augusztus 1-jét követően mekkora lehet a többletköltség év végéig mindazoknál, akik az egyetemes szolgáltatói rendszerből kikerülnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.