Gazdaság

Farkas Sándor: a kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra

Farkas Sándor: a kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra

2022. augusztus 6., szombat
Farkas Sándor: a kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra

A kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra, erős Magyarország elképzelhetetlen erős magyar mezőgazdaság nélkül - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Ópusztaszeren.

Farkas Sándor (Fidesz) a Magyarok Országos Gyűlésén tartott előadásán azt mondta, a jelenlegi, válságok sokaságát megélő világban az ország élelmezésbiztonságát garantáló versenyképes mezőgazdaság és az ágazatot vállán vivő gazdatársadalom óriási értéket képvisel.

A kormány hosszú távú célja, hogy a magyar agrárium 20 millió ember számára legyen képes előállítani kiváló minőségű élelmiszert - tette hozzá.

A megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében - a 80 százalékos nemzeti kiegészítéssel együttesen - a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 4265 milliárd forintot használhat fel Magyarország a közös agrárpolitika 2-es pillérére.

A magyar agrárstratégiai terv szerint a források 50 százalékát kifejezetten technológiai modernizációra szeretnék fordítani - mondta az államtitkár. A kormány a terveket benyújtotta Brüsszelben, számos kérdésben megegyezés született, de aláírt megállapodás még nincs.

Az idei, történelmi léptékű aszály kialakulása közös felelősség - szögezte le az államtitkár. Hozzátette: bár 187-188 ezer hektár rendelkezik vízjogi engedéllyel, csupán 115 ezer hektáron öntöznek. Az államtitkár hangsúlyozta, szemléletváltozásra van szükség, a támogatási programok mellett ezért kiemelkedő az oktatás szerepe.
A jól működő termelői szervezetek nélkül rendkívül nehéz és drága a mezőgazdaságot működtetni - fejtette ki Farkas Sándor.

"Meg kell szervezni önmagunkat!"

- utalt arra, csak az alulról jövő együttműködés lehet hosszú távon fenntartható és hatékony.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.