Gazdaság

Állami kézbe kerülhet a Szegedi Vízmű heteken belül, ha Botka is úgy akarja!

Állami kézbe kerülhet a Szegedi Vízmű heteken belül, ha Botka is úgy akarja!

2022. augusztus 12., péntek
Állami kézbe kerülhet a Szegedi Vízmű heteken belül, ha Botka is úgy akarja!

Rendkívül nehéz időszak előtt állnak a hazai vízműszolgáltatók, köztük a szegedi is - elsősorban a bizonytalan energiaárak, és az európai energiaválság miatt. Az állam most könnyítene a terhükön, tettek is egy ajánlatot Szegednek is.

A SzegedMa értesülései szerint a napokban egyeztetésre hívták a Technológiai és Ipari Minisztériumba a hazai víziközműszolgáltatókat, így a Szegedi Vízmű Zrt.-t is. A megbeszélésen arról esett szó, hogy az iparág várhatóan egyre nagyobb kihívásai és egyre komolyabb anyagi terhei miatt az állam hajlandó átvállalni a helyi szolgáltatókat.

Az információk szerint ha ebbe a helyi szolgáltatók beleegyeznek, akkor az állam a következőket vállalja:

  • Ázsiós tőkeemelést hajtanak végre,
  • Finanszírozzák a cég hiányát, veszteségét - ez utóbbi azonban csak a szolgáltatók alaptevékenységére vonatkozik, másodlagos, vagy üzleti, piaci tevékenységekre (például vízhordás vagy szippantás) nem.

A beleegyezés esetén a tárca azt is pontokban rögzítette, hogy minek kell a szolgáltatóknak megfelelni - ezek alapján augusztus 31. és november 1. között lezajlana a folyamat.

  • A szolgáltatóknak augusztus 31-ig kell előzetes nyilatkozatot benyújtaniuk az integrációs szándékról a Nemzeti Vízművek Zrt. felé. Ugyaneddig kell adatot szolgáltatni a hiány összegéről is.
  • Szeptember 20-ig közgyűlésen kell dönteni a tulajdonosi jogköröket érintő kérdésekről és megküldeni azt a Nemzeti Vízművek Zrt. felé. A társaságról szóló közgyűlési döntéseket meghozni és továbbítani október 1-ig kell.
  • Legkésőbb november 1-ig pedig az állam átvenné az ellátási felelősséget.

Mit nyerhet vagy veszíthet Szeged?

Az valószínűleg a városvezetés számára sem kérdés, hogy a Szegedi Vízmű Zrt. - ahogy a többi vízmű-szolgáltató is - rendkívül bizonytalan helyzetbe került a megemelkedett energiaárak miatt is. Ezért is kérdes a jövő évi működésük.

A jelenlegi körülmények között A Szegedi Vízmű Zrt.-nek csupán a "villanyszámlája" jövőre becslések szerint nagyjából 1,2 milliárddal lenne több - pontos számadatot azonban vélhetően maga a szolgáltató sem tud mondani.

Ugyanis Szegedi Vízmű Zrt.-nek 49 százalékban a Veolia Energia Magyarország Zrt. a tulajdonosa, a helyi szolgáltatónak nincs villamosenergia-szerződése megállapodása 2023-ra, vagyis nem tudják, pontosan mennyit fognak fizetni az áramért. Ez azonban még így sem a jéghegy csúcsa: jövőre akár milliárdos veszteséggel is számolhat a társaság a bizonytalanságok miatt. Ezzel persze nincs egyedül Szeged, ezért is hajlandó lépni az állam.

Mivel az önkormányzat többségi tulajdonában áll a helyi vízmű-szolgáltató, a cég finanszírozása a helyiek vállát nyomja. Ettől megszabadulahtnak akkor, ha az állam - a Nemzeti Vízműveken keresztül - átvállalja a céget és a működtetést.

Ugyanakkor, ha az állam átvenné a céget, akkor az ezt felügyelő bizottságban, vagy Igazgatóságban aligha kapna helyet bárki is a Botka-féle városvezetés közeléből. Emellett nem is igen tudna beleszólni a cég működésébe sem a város.

A Veolia Energia Magyarország Zrt, a cég kisebbségi tulajdonosi döntése is mérvadó lehet ebben a kérdésben, ugyanis nagyrészt őket is tehermentesítheti anyagilag az állami átvétel - kérdés, hogy akarnak-e élni ezzel.

Mindenképpen ismertetni szeretnénk a szolgáltató és az önkormányzat álláspontját, melynek kapcsán fel is kerestük őket. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.