Gazdaság

Nem teremt új munkahelyet a PICK beruházás, és nem mindenki akarja a Szabadkai útra

Nem teremt új munkahelyet a PICK beruházás, és nem mindenki akarja a Szabadkai útra

2021. november 4., csütörtök
Nem teremt új munkahelyet a PICK beruházás, és nem mindenki akarja a Szabadkai útra

Előadást tartott a PICK Szeged 40 milliárdos bővítéséről Takács István, a PICK Szeged Zrt. vezérigazgatója a szerdai közmeghallgatás keretében. A beruházással mintegy 25%-os bővülés következik be a Szabadkai úton. 10 ezer tonna szalámi helyett 12 ezer penészes szalámi gyártására lesz képes a cég.

A cég vezérigazgatója szerint a Szabadkai úti gyár széles és csak két emelet magas lesz. Ugyanakkor a cég Maros utcai létesítményében megszűnik a gyártás, így 2024-től már csak az új helyen fog szalámi készülni. A létesítmény nem fog új munkahelyeket teremteni, sőt, kevesebben is fognak dolgozni benne, azonban ez nem leépítést jelent, csupán a nyugdíjba vonuló munkavállalók helyére nem vesznek fel újakat.

A jövőben ugyanis a gyártás egy részét, a szalámik simogatását robotok fogják elvégezni.

A vezérigazgató szerint a jövőbeli exporttervekhez nem elegendő a jelenlegi kapacitás, ezért van szükség új üzemre, ahol robotokkal, a 21. századi elvárásoknak megfelelő technológiával zajlik majd a gyártás, ötvözve azt a hagyományossal.

A képviselők közt Mihálffy Béla arról érdeklődött, készült-e hatástanulmány a környezetszennyezést illetően, mire Csőke Péter projektvezető úgy válaszolt: a legszigorúbb környezetvédelmi szabályoknak megfelelően járnak el. A kamionforgalom egész biztosan megszűnik, mivel a legyártott szalámikat nem kell többé átszállítani a csomagoláshoz, egy telephelyen fog történni mindez. További kérdésekre az a válasz született, hogy bár az új gyárban nem lesz több munkahely, a Maros utcai létesítményben újra szeretné a cég indítani az éttermet és ki szeretnék emelni a múzeumot is, amik teremthetnek új munkahelyeket.

Nem mindenki elégedett a változással

Egy alsóvárosi lakos is szót kért a beruházás kapcsán. Kifogásolta, hogy a Pick gyökeres átalakulásáról mindössze az előző hétvégén, az önkormányzat Szegedi Tükör elnevezésű kiadványából értesült. Elmondása szerint nem messze lakik a PICK Toronytól, és évek óta hangoztatták a városban többen, hogy az esetleges bővítés kerüljön a városon kívülre.

Alsóváros ugyanis kertváros, és a lakó bízik abban, hogy az ottlévő PICK Torony ,,nem örök". És az, hogy a környékén újabb bővítés történik, meg fogja határozni a városrész funkcióját évtizedekre.

A panaszkodó lakos indokolatlannak tartja, hogy a lakóhelye közelében épül fel az új gyár és nem az M43-as autópálya környékén, még akkor is, ha fejlettebb technológiával és ,,kevésbé zajos hűtőgéppel" fog működni az új üzem. Takács István vezérigazgató nem látott kérdést a felszólalásban, ugyanakkor Nagy Sándor alpolgármester az észrevételnek helyet adott. A felszólaló lakos erre csak annyit kérdezett: nincs elég pénze a cégnek?

A vezérigazgató erre visszakérdezett: ,,ha ugyanazt az ebédet megkapja 2000 forintért, akkor fizet érte 4000-et?" A lakó erre úgy felelt: ha van elég pénze, akkor biztos. Takács ezután annyival zárta le a beszélgetést, hogy a tulajdonos nem így gondolkodik.

A közmeghallgatást teljes egészében élőben közvetítettük, mely lentebb megtekinthető:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.