Gazdaság

Késik az a helyreállítási terv uniós elfogadása

Késik az a helyreállítási terv uniós elfogadása

2021. július 12., hétfő
Késik az a helyreállítási terv uniós elfogadása

Hétfő éjfélig kellene értékelnie az Európai Bizottságnak a helyreálíltási tervet a hivatalos jogszabáyl szerint, erre azonban a HVG értesülései szerint egyelőre nem kerül sor.

Ariana Podesta, a Bizottság szóvivője sajtótájékoztatón közölte, hogy nincs konkrét időtartama a hosszabbításnak, napok és hetek kérdése is lehet. A döntés oka egyelőre ismeretlen, a HVG szerint visszatérő válasza volt a szóvivőnek, hogy Brüsszel és Budapest szoros kapcsolatban állnak egymással, az egyeztetések pedig folyamatosak. Ezt a múltheti Kormányinfón Gulyás Gergely is megerősítette.

A lap megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert is a tárgyalások folyamatáról, aki azt válaszolta,

A magyar helyreállítási alappal kapcsolatos dokumentumok kiváló dokumentumok, semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar tervet az Európai Unió bármely intézménye elutasítsa, zajlanak az egyeztetések. Az európai politika és a pénzügyek összekeverése az nyilván elfogadhatatlan lenne - ha így lenne.

Az uniós pénzügyminiszterek kedden fogják elfogadni az első helyreállítási terveket, amelyek után megkezdődhet a kifizetés. A pénzügyminisztereknek még egy tanácskozásuk lesz a nyári szünet előtt, július 26-án, ahol hasonló döntéseket lehet hozni. Eddig összesen 17 tagállam tervét fogadták el, arra még nem volt példa, hogy visszautasítottak volna tervet, ahogy arra sem, hogy a hosszabbítás mellett döntenének.

Magyarország 2511 milliárd forintos vissza nem térítendő forrásra tart igényt, amelynek első részlete, 326 milliárd forint a tagállamok jóváhagyása után pár héten belül megérkezne. Amennyiben a július végi pénzügyminiszteri ülés napirendjére sem veszik fel a magyar tervet, legkorábban szeptemberben születhet róla döntés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.