Gazdaság

A kormány megtiltotta a névtelen adományozást

A kormány megtiltotta a névtelen adományozást

2021. július 2., péntek
A kormány megtiltotta a névtelen adományozást

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg az a határozat, melynek értelmében a civil szervezeteknek fel kell tüntetniük az adományozóikat.

A jogszabály értelmében az egyesületeknek és alapítványoknak minden természetes- és jogi személyt ismertetni kell közhasznúsági mellékletében az adóhatóság számára, akik adományoztak. A határozat azt is előírja, hogy minden esetben neveket kell feltüntetni - jogi személyek esetében az adományozó személyt, illetve a legalább 25 százalékban tulajdonosok neveit kell feltüntetni.

A határozat egyértelműen a kormány egy korábbi, 2017-es, jogszabályára mutat rá. Eszerint amelyik szervezet egy év alatt 7,2 millió forintnál több pénzt kap külföldről, annak viselnie kell a "külföldről támogatott szervezet" címkét hivatalos iratokon és kiadványokon, illetve név szerint be kell számolniuk a külföldi támogatóikról.

A jogszabályt azonban a kormánynak idén vissza kellett vonnia, miután az EU Bírósága jogellenesnek találta. Helyette azt a törvény hozták, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék.

A mostani rendelet értelmében a kormány tovább szigorított: a külföldi támogatók nyilvántartását kiterjesztette belföldre is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.