Gazdaság

Eredményes, ugyanakkor nehéz évet zár a mezőgazdaság

Eredményes, ugyanakkor nehéz évet zár a mezőgazdaság

2020. december 11., péntek
Eredményes, ugyanakkor nehéz évet zár a mezőgazdaság

Igaz, a növénytermesztés volumene 2,9, az állattenyésztésé 1,6 százalékkal mérséklődött, ám a szolgáltatásoké három százalékkal nőtt. A termelési volumen összességében 2,1 százalékkal csökkent, és az árak 6,3 százalékkal emelkedtek.

2020-ban a növénytermesztés terén az előző évhez képest csökkent:

  • a növénytermesztés összes termelési volumene 2,9 százalékkal,
  • a gabonafélék mennyisége összesen 1,1 százalékkal,
  • a repce termésmennyisége 14 százalékkal,
  • a kertészeti termékeké 0,6 százalékkal,
  • a gyümölcsféléké 18 százalékkal (a szőlőé nyolc százalékkal).

Jó számokat hozott az árpa, a kukorica és a napraforgó

A búzatermés hétszázalékos csökkentését csak az árpa (3,6 százalék) és a kukorica (3,2 százalék) termelésének növekedése ellensúlyozta. A tavasz aszályos időjárása a repce fejlődését viselte meg leginkább, de napraforgóból és fehérjenövényekből többet takarítottak be, így az ipari növények mennyisége összességében 3,7 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények és az egyéb növényi termékek mennyisége nem változott.

A tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség. A szőlő mennyisége is visszaesett, ennek ellenére a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

Kevesebb jószágot tartottak idén

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,6 százalékkal mérséklődött, az élő állatok tenyésztése 2,9 százalékkal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. Azonban a szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott. Az állati termékek termelése 1,3 százalékkal nőtt, ezen belül a nyers tehéntejé bővült, a többi termék előállítása nem változott.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 6,3 százalékos emelkedése mellett – 2,1 százalékkal csökkent.

A ráfordítások közül az állatgyógyászat, a műtrágya-felhasználás és a mezőgazdasági szolgáltatások volumenében következett be bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül az állati takarmányok felhasználása csökkent. Összességében így az úgynevezett termelőfelhasználás volumene 0,7, ára 0,2 százalékkal növekedett.

A bruttó hozzáadott érték 8,6 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaságban. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 5,9 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 9,5, a vállalkozói jövedelem 14,9 százalékkal növekedett.

A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme tíz százalékkal meghaladta az előző évit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.