Gazdaság

Indul a falusi csok - Itt a teljes településlista!

Indul a falusi csok - Itt a teljes településlista!

2019. április 16., kedd
Indul a falusi csok - Itt a teljes településlista!

A kormány február 20-i ülésén, a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A falusi csok azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. A jogosultság nem attól függ, hogy az adott település falu vagy város, hanem a lélekszám és a népességcsökkenés mértéke a meghatározó.

A részletek

1.

A falusi csok 2486 települést érint.

2.

A támogatás a tanyákra is teljes mértékben kiterjesztik.

3.

A falusi csok maximális összege: – 1 gyermek után 600 000 Ft – 2 gyermek után 2 600 000 Ft – 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft.

4.

A támogatás célja: – új lakás építése – új lakás vásárlása – használt lakás vásárlása – meglévő lakás bővítése – meglévő lakás korszerűsítése.

5.

Ha valaki kizárólag meglévő ingatlan korszerűsítésére szeretné felvenni a kedvezményt, úgy a fenti támogatási összegek felére lehet jogosult.

6.

Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe.

7.

A visszaélések elkerülése végett az alábbi részletszabályok kerültek meghatározásra: – meghatározták a minimális négyzetméterhatárokat (a hasznos alapterületnek el kell érnie legalább a 60 m2-t) – minimum 1 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony – erkölcsi bizonyítvány – a közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott.

8.

A támogatások felhasználását a jegyzők ellenőrzik majd. Ha visszaélést tapasztalnak, akkor a járási hivatalok folytatják le a szükséges eljárást. Amennyiben indokolt, akár büntetőeljárást is kezdeményezhetnek.

9.

A törvény szerint egyelőre 2022. július 31-ig lehet igényelni falusi csokot. A teljes településlista

ITT

tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.