Gazdaság

Környezetük teszi önbizalom-hiányossá a nőket

Környezetük teszi önbizalom-hiányossá a nőket

2017. március 8., szerda
Környezetük teszi önbizalom-hiányossá a nőket
nok_az_uzleti_eletben001kf

Bár a munkaadónak semmi köze hozzá, a legtöbb állásinterjún mégis elhangzik a kérdés a női jelöltek felé: van-e már gyermeke, ha nincs, úgy mikor szeretne vállalni. A kellemetlen faggatózásokra nem létezik jó válasz, az álláskereső nők ezért idővel elveszítik önbizalmukat.Kevesen elég bátrak ahhoz, hogy az önmegvalósítás útjára lépjenek - derült ki a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nőnapi programján.

A nők többsége önbizalom-hiányos, erre pedig környezetük is rájátszik - állítja

Novákné Halász Anna

, a Szegeden közel két éve működő Női Vezetői Klub vezetője. Nemcsak a munkaadókra gondolt ez alatt, hanem a szülőktől és a férfiaktól érkező negatív hatásokra, akik még tovább erősíthetik a nőkben azt az érzést, az ő munkájuk kevesebbet ér, vagy hogy kizárólag a gyermeknevelésben valósítsák meg önmagukat. A klubvezető szerint ezek részben generációs különbségekből adódó problémák, de néhány férfi azt a helyzetet sem tudja teljes odaadással támogatni, ha párja saját lábára állna, vagy ha többet rak a családi kasszába. A fő problémaforrás még mindig a munkaadó. Novákné szerint azzal, hogy néhány évvel ezelőtt változtattak munka törvénykönyvén, s a munkáltatónak nem kötelessége visszavenni a szülési szabadságból visszatérő dolgozóját, a családalapítás iránti vágyat fojtják el a hölgyekben. "A munkaadók, bár nem tehetnék, megkérdezik a jelölttől, hogy hány gyermeke van, mikor szeretne szülni. Ezek nagyon kellemetlen kérdések, pedig semmi közük nincs hozzá."

nok_az_uzleti_eletben005kf

A Magyarországon dolgozó nők foglalkoztatottsága uniós viszonylatban alacsony, mindössze 60 százalék, ami

Kocsis-Nagy Zsolt

, a Központi Statisztikai Hivatal szegedi főosztályvezetője szerint a középmezőny alsó része, ugyanakkor javuló tendenciát mutat. Érdekességként említette, milyen sokan élnek egyedülállóként Csongrád megyében: 100 szingli férfira 98 egyedülálló nő jut. Hovatovább Szeged a 15. helyen áll abban a rangsorban, amely az egyedülállók számát veti össze. "A várható élettartam szintén egy érdekes adat. 2014-es felmérések alapján a hölgyek várható élettartama 80 év, a magas szám ellenére ez uniós kitekintésben az alsó harmadba tartozik" - folytatta. A Női Vezetői Klub vezetője elmondta, nem ismer arra vonatkozó adatokat, hogy a vezető beosztású nők között mennyien élnek egyedül. Abban azonban biztos volt, hogy azok a hölgyek is, akik szinglinek vallják magukat, vágynak a családalapításra. Mindenesetre nehezebben kötnek tartós párkapcsolatot, éppen az említett beidegződések miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.