Gazdaság

Magas nehézfém tartalmú trágyát tiltott be a Nébih

Magas nehézfém tartalmú trágyát tiltott be a Nébih

2016. augusztus 25., csütörtök
Magas nehézfém tartalmú trágyát tiltott be a Nébih

Határérték feletti nehézfém tartalom miatt felfüggesztette a "Marha-Jó szarvasmarha trágya mikroelemekkel" (egyes csomagolásokon: "Bull-Top 4-4-4") kereskedelmi nevű termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szerves trágyaként forgalmazott készítmény vizsgált mintáinak többségénél a krómtartalom többszörösen meghaladta a határértéket. A termésnövelő készítmény ilyen magas krómtartalom mellett nem fejti ki maradéktalanul az elvárt hatást a növények fejlődésére és a talaj mikrobiológiai állapotára. Hosszú távú használata pedig a talaj túlzott nehézfémterheléséhez, elszennyeződéséhez vezethet - hangsúlyozta a hivatal. A készítmény csak akkor kerülhet ismét a boltok polcaira, ha a gyártó a felmerült minőségi problémákat kijavítja, és ezt akkreditált laborvizsgálatok is megerősítik - közölték. A hatóság intézkedett a kifogásolt tételek gyártóhoz való visszaszállításáról, és növényvédelmi bírságot szabott ki a termék hazai forgalmazójára, az Agro Naturtáp Kft.-re. A termék gyártója az olaszországi Fomet SpA (Verona). A vizsgált tételeket 2015. november 1. és 2016. május 25. között gyártották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.