Gazdaság

Szabadkereskedelmi megállapodások eredményeiről tárgyaltak az unió külügyminiszterei Brüsszelben

Szabadkereskedelmi megállapodások eredményeiről tárgyaltak az unió külügyminiszterei Brüsszelben

2015. november 27., péntek
Szabadkereskedelmi megállapodások eredményeiről tárgyaltak az unió külügyminiszterei Brüsszelben

Külügyminiszteri Tanácsülést tartottak pénteken az unió szakminiszterei, amelyen főképpen az unió és az Egyesült Államok közötti, valamint a dél-amerikai és ázsiai országokkal folyó szabadkereskedelmi tárgyalásainak eredményeiről esett szó Brüsszelben.

Újfajta kommunikációra, nyílt párbeszédre kell törekedni a kereskedelmet érintő politikai döntésekről - kezdte nyilatkozatát

Jean Asselborn

luxemburgi külügyminiszter a Külügyminiszteri Tanács kereskedelmet érintő brüsszeli tanácskozását követően. A politikus elmondta, hogy a tanácsülésen résztvevő miniszterek áttekintették a folyamatban lévő kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalások eredményeit, többek között a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) elnevezésű szabadkereskedelmi egyezmény megkötését az Egyesült Államokkal. A megegyezést nem akarjuk minden áron, csak, ha az "nem adja el" az európai normákat - mondta Asselborn, aki hozzátette, hogy továbbra is nagyratörő és kiegyensúlyozott megállapodásra törekszik az unió az Obama-adminisztrációval. Megállapodás ezzel kapcsolatban leghamarabb 2016 áprilisában lehetséges - tájékoztatott a miniszter. A tanács pénteki ülésén értékelte a Mercosur, Dél-Amerika legnagyobb kereskedelmi tömörülésével folyatott szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások kilátásait is. Emellett több ázsiai országgal, többek között a Japánnal és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségével (ASEAN) folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások eredményeit. A politikus kiemelte, hogy az ázsiai régió kiemelt szerepet játszik az európai kereskedelemben, ahogy egyre fontosabb partner a közös politikai célok elérésében. Az összegyűlt miniszterek előkészítették és megegyeztek a tizedik Kereskedelmi Világszervezet (WTO) konferenciájának menetéről, amelyet Nairobiban rendeznek december 15. és 18. között. Ezzel kapcsolatban Asselborn elmondta, hogy globális egyensúlyra törekszik az a csomag, amelyet az unió Nairobiban kíván majd elfogadni. Figyelemmel lesznek a mezőgazdaság növekedésének ütemére és a szektorba fektetett támogatások átlátható felhasználására. A nairobi konferenciával kapcsolatban

Cecilia Malmström

, az EU kereskedelmi biztosa elmondta, hogy az Európai Unió védeni, erősíteni és fejleszteni szeretné a többoldalú tárgyalásokat. Komoly haszna lesz, ha sikerül aláírni azt a megállapodást, amely segíti a kevésbé fejlett országok felzárkózását. Ennek érdekében az ülésező miniszterek javaslatot tettek arra, hogy támogassák a régió mezőgazdasági termékeinek exportja versenyének csökkentését - tette hozzá a kereskedelmi biztos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.