Gazdaság

A Diákhitel2-t jogosultak 20-25, a Diákhitel1-et 10-12 százaléka kéri

A Diákhitel2-t jogosultak 20-25, a Diákhitel1-et 10-12 százaléka kéri

2015. augusztus 19., szerda
A Diákhitel2-t jogosultak 20-25, a Diákhitel1-et 10-12 százaléka kéri

Már igényelhető mindkét típusú diákhitel, a kérelmeket a felsőoktatási intézmények belső tanulmányi rendszerein keresztül, a www.diakhiteldirekt.hu-n vagy személyesen lehet benyújtani - mondta a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában szerda reggel. Imre Zita elmondta: a Diákhitel2-t a jogosultak 20-25, a Diákhitel1-et a jogosultak 10-12 százaléka kéri.

Mint mondta, a szabadfelhasználású diákhitelt 2001 óta azok vehetik fel, akiket - képzési formától függetlenül - felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe. A hitel célját az ügyfél határozza meg, a felvehető összeg havi 15-50 ezer forint között határozható meg, az egy összegben kérhető hitel szemeszterenként 250 ezer forint. A kötött felhasználású Diákhitel2-t csak azok vehetik igénybe, akiket önköltséges képzésre vettek fel. Az igényelt hitel összegének "nincs plafonja", vagyis annyi hitelt vehet fel a hallgató, amennyibe a képzése kerül. A hitel azonban csak a képzési költségre fordítható, az így igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézményhez utalják.

Imre Zita

elmondta: a diákhitel a diplomás pályakezdőkhöz igazított kölcsön, azt az egyetemi évek alatt nem kell törleszteni. Hozzátette: miután megszűnt a hallgatói jogviszony, automatikusan a negyedik hónapban kell elkezdeni a hitel törlesztését. Az első két évben a minimálbérhez igazított összeget kell törleszteni, ami egy pályakezdőnek is kifizethető, ugyanis a szabad felhasználású hitel esetében a minimálbér 6 százalékát - közel 6 ezer forintot - kell havonta törleszteni, a Diákhitel2-nél pedig a felvett összegtől függően a minimálbér 4-11 százalékát. A harmadik évtől jövedelemarányos törlesztés kezdődik, vagyis a hitelt felvevő jövedelmének 6 illetve 4-11 százalékát kell törlesztésre fizetni. Mint mondta, a futamidő tehát az ügyfél fizetőképességén múlik, akinek magasabb a fizetése, az rövidebb idő alatt tudja törleszteni a diákhitelét. Imre Zita elmondta: a tapasztalatok szerint a Diákhitel2-t a jogosultak 20-25 százaléka, a Diákhitel1-et a jogosultak 10-12 százaléka kéri. Hozzátette: a hiteligényeket a Diákhitel Direkt online felület mellett már a felsőoktatási intézmények elektronikus hallgatói felületeiről is el lehet indítani, de azokat személyesen is be lehet nyújtani az ügyfélszolgálatokon. A Diákhitel Központ kedden közölte: akik szeptember 15-éig leadják hitelkérelmüket, október 15-én már hozzájuthatnak az igényelt összeghez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.