Gazdaság

Magosz: a kormány teremtse meg a lehetőségét a földvásárlásnak!

Magosz: a kormány teremtse meg a lehetőségét a földvásárlásnak!

2015. július 2., csütörtök
Magosz: a kormány teremtse meg a lehetőségét a földvásárlásnak!

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) kormányzati lépéseket sürget annak érdekében, hogy a földeket a magyar gazdák ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék, a vásárláshoz pedig megfelelő finanszírozási, hitelezési lehetőségek legyenek - mondta Jakab István csütörtökön Kisbucsán.

A szövetség elnöke a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének tisztújító közgyűlését megelőzően beszámolt arról, hogy a Magosz keddi elnökségi ülésén "élesen vetődött fel" az a követelés, hogy a kormány határozottan álljon ki a termőföld védelme mellett. "A leghatározottabban elítéljük azokat a politikusokat, akik Brüsszelbe mennek panaszkodni, akik Brüsszelben ócsárolják a magyar gazdákat, és teszik lehetetlenné a helyzetüket, megtámadják azt a földtörvényt, ami védi a magyar gazdákat" - fogalmazott a Magosz elnöke. Úgy vélte, ha Brüsszel a termőföldek forgalmáról szóló törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indít, nagy a veszélye annak, hogy "a magyar gazdák később már hátrányba kerülnek". Ezért kellene a kormánynak megteremtenie a tulajdonszerzés lehetőségét, mert "az a biztos, amikor a föld a gazda tulajdonában van" - szögezte le. Brüsszel nagyon kritikusan vizsgálja a magyar törvényalkotást - jegyezte meg Jakab István. Míg az természetes, hogy Ausztriában védik a gazdát, korántsem biztos, hogy a magyar földtörvény kapcsán ugyanez az álláspont - vélekedett. Hozzátette, hogy ugyanakkor a sokat támadott magyar földtörvényt ma Európában még a régi tagállamok körében is "másolják, tanulmányozzák".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.