Gazdaság

Sok hazai makrogazdasági adat lesz a jövő héten

Sok hazai makrogazdasági adat lesz a jövő héten

2014. december 6., szombat
Sok hazai makrogazdasági adat lesz a jövő héten

Több fontos hazai makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, köztük az államháztartás novemberi egyenlege, a novemberi fogyasztói árindex, továbbá az októberi részletes ipari termelési adatok.

Az államháztartás novemberi alakulásának előzetes adatait hétfőn hozza nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az előző két hónapban többlettel zárt az államháztartás, a központi alrendszer októberi pénzforgalmi aktívuma 35 milliárd forint volt, így a hónap végére a hiány 809,6 milliárd forintra mérséklődött, ami az éves előirányzat 82,2 százaléka volt. A kereskedelmi szálláshelyek októberi forgalmáról ugyancsak hétfőn közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A korábbi időszak statisztikáiból kiderül, hogy a turizmust a belföldi vendégforgalom növekedése húzza. Az év első kilenc hónapjában 4,9 százalékos volt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák növekedése a múlt év azonos időszakához képest, a belföldi vendégek forgalma 8,3, a külföldieké 1,8 százalékkal emelkedett. A szálláshelyek bruttó árbevétele 9,3 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első három negyedévben és 250,81 milliárd forintot tett ki. A külkereskedelem októberi előzetes statisztikája kedden jelenik meg. Szeptemberben rekordszintű, 939 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg, a kilenc havi aktívum pedig 5,0 milliárd eurót tett ki, ami 105 millió euróval magasabb a tavalyi azonos időszakinál. Szeptemberben az export 6,0, az import 5,5 százalékkal nőtt euróban számítva 2013 szeptemberéhez viszonyítva. Szerdán jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának november 25-i kamatdöntő üléséről készült rövidített jegyzőkönyv. A testület novemberben is változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta az alapkamatot. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a tanács egyes tagjai hogyan szavaztak. A novemberi inflációs adatot csütörtökön közli a KSH. A fogyasztói árindex szeptemberben és októberben is csökkenést mutatott. Októberben a fogyasztói árak éves szinten 0,4 százalékkal, míg szeptemberhez képest 0,3 százalékkal mérséklődtek. Elemzői várakozások szerint az infláció novemberben is negatív lehet, és csak decemberben, de még inkább jövőre indul emelkedésnek. A pénteken megjelenő részletes októberi ipari termelési statisztikából kiderülhet, hogy mi okozta az ipar váratlan visszaesését. A múlt héten közzétett előzetes októberi adat szeptemberhez képest 2,6 százalékos csökkenést jelzett, míg éves szinten mindössze 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés. A KSH szerint elsősorban a járműgyártás dinamikája mérséklődött. Ugyancsak pénteken a mezőgazdasági termelői árak októberi alakulását is közli a KSH. Szeptemberben 5,1 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva, a növényi termékek ára 6,2, az élő állatok és állati termékeké 3,5 százalékkal csökkent. Január-szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.