Gazdaság

Fokozottan ellenőriz a NAV a támogatott beruházásoknál

Fokozottan ellenőriz a NAV a támogatott beruházásoknál

2013. augusztus 5., hétfő
Fokozottan ellenőriz a NAV a támogatott beruházásoknál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén kiemelten ellenőrzi a nagyobb uniós támogatással megvalósuló beruházásokat. Az eddigi tapasztalatok alapján ezek a vállalkozások többnyire szabályosan foglalkoztatják alkalmazottaikat - áll az adóhatóság Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának közleményében.

Mivel a támogatott beruházások döntő többsége építőipari, így az ellenőrzések célja elsősorban a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók kiszűrése. A NAV kollégái indokolt esetekben adóellenőrzést megalapozó adatgyűjtést is végeznek. Ezen adatgyűjtések a hivatali rendszerekben ismert és az adózók által átadott adatok egyeztetésén túl kitérnek a valós tárgyi eszközök felmérésére, az alkalmazottak létszámára, a számviteli szabályozás valódiságára és természetesen az adott beruházás előtt kötött szerződésekre, alvállalkozói szerződésekre és azok tartalmára is. A Dél-Alföldön év eleje óta 81 ilyen ellenőrzést végzett a NAV. Bács-Kiskun megyében 10 beruházás ellenőrzéséből 5 esetben, Békés megyében 31 beruházás ellenőrzéséből 3, Csongrád megyében 40 beruházás ellenőrzéséből 8 alkalommal találtak valamilyen szabálytalanságot. Az eddigi tapasztalatok alapján a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségét ritkábban szegik meg. Ez jóval az átlagos – 40 százalékos – szint alatt van, ami nagyban köszönhető az ilyen beruházások uniós finanszírozásának és az ehhez kapcsolódó szigorú előírásoknak, másrészt a sok ellenőrzésnek. A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás alkalmazottanként 1 000 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújtható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.