Gazdaság

A Nabucco-projekt sorsa az év közepén dőlhet el

A Nabucco-projekt sorsa az év közepén dőlhet el

2013. február 15., péntek
A Nabucco-projekt sorsa az év közepén dőlhet el

Az év közepén dőlhet el a Nabucco-projekt sorsa, és pozitív döntés esetén 2018 végén indulhat el a szállítás a vezetéken – közölte Bercsi Gábor, a Nabucco Gázvezeték Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Szegeden.

Várhatóan az év közepén dönt az Azerbajdzsán Kaszpi-tengeri partvidékén működő Shah Deniz II konzorcium arról, hogy a Nabuccót vagy az Olaszország irányába tervezett Transz-adriai vezetéket (TAP) választja – mondta a szakember a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központ Europe Direct Szeged információs pontjának rendezvényén. Az azeri állami energetikai cég mellett a BP, a Total és a Statoil alkotta kitermelői konzorcium a várható értékesítési lehetőségek és a szállítási költségek alakulása alapján dönthet, de elképzelhető, hogy az azeri állami résztulajdon miatt egyéb geopolitikai szempontokat is figyelembe vesznek – közölte az igazgató. A Nabucco konzorcium tagjai így szeptember végén, október elején hozhatják meg a végső beruházási döntést a projektről. Magyarországon ennek megfelelően az év végén, a jövő év elején kerülhet sor a birtokjogi kérdések rendezésére, majd ezt követően adhatók be az építési engedélyhez szükséges dokumentációk. A tervek szerint 2015 közepén indul a kivitelezés, s 2018 végén a gázszállítást is meg lehet kezdeni – ismertette a szakember a beruházás ütemezését. A török-bolgár határtól az ausztriai Baumgartenig vezető 1300 kilométer hosszúságú vezetéken – amelyből 380 kilométer Magyarországon haladna – évente minimum 10, legfeljebb 23 milliárd köbméternyi gázt szállítanának. Ez jelentős részt tesz ki az EU éves 300 milliárd köbméteres fogyasztásából – tudatta

Bercsi Gábor

. Hozzátette: a jelenlegi elképzelések szerint Városföldön épül ki a 2-4 milliárd köbméteres kapacitású csomópont, amellyel a Nabucco a magyar gázhálózathoz kapcsolódik majd. A Shah Deniz II konzorcium által feltárt mezőkről óvatos becslés szerint évi 20-25 milliárd köbméternyi gázt lehet kitermelni, 2018-19-től akár ötven éven át. A gáz egy részét Törökország használja föl, amely azeri támogatással építené meg az Azerbajdzsánt a Nabuccóval összekapcsoló vezetéket – közölte az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.