Gazdaság

Csak 2 százalékos kamatot kell a Diákhitel2-t igénylőknek állni

Csak 2 százalékos kamatot kell a Diákhitel2-t igénylőknek állni

2012. október 8., hétfő
Csak 2 százalékos kamatot kell a Diákhitel2-t igénylőknek állni

Évi 9 százalékban állapította meg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatát a Diákhitel Központ Zrt. a október 15-től év végéig tartó időszakra - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel, kiemelve: a Diákhitel2-t igénybe vevő ügyfelek számára felszámított kamatláb 2 százalék, az ezen felüli kamatrészt a magyar állam kamattámogatás formájában a hitelfelvevő helyett megfizeti.

Mint írták, a 2012/2013-as tanév őszi félévétől igényelhető Diákhitel2 2012. október 15-étől december 31-ig tartó időszakra vonatkozó kamatlábát a forrásköltség (5,83 százalék), a kockázati prémium (1,57 százalék), valamint a működési prémium (1,60 százalék) kamatelemek alkotják. A Diákhitel1 kamatához viszonyított magasabb kamatmérték az új termék bevezetésével összefüggően felmerülő működési ráfordításokból adódik - fejtették ki. Kitértek arra is, hogy a Diákhitel Központ a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett, amely kedvező forrásköltséget eredményez a hallgatói hitelrendszer számára. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi. A Diákhitel2-t igénybe vevő ügyfelek elkülönített kockázatközösséget képeznek a társaságon belül, így a Diákhitel2 kamatában felszámított kockázati prémiumból a társaság az ő várható veszteségeikre képez tartalékot. A Diákhitel Központ Zrt. az új termékhez kapcsolódó költségeit elkülönítetten tartja nyilván, azokra a teljes Diákhitel2 kamatban felszámított működési prémium kamatelemből teremt hosszabb távon fedezetet - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.