Gazdaság

MSZP: Orbán Viktor nem nézett szembe az egészségügy kudarcaival

MSZP: Orbán Viktor nem nézett szembe az egészségügy kudarcaival

2012. július 29., vasárnap
MSZP: Orbán Viktor nem nézett szembe az egészségügy kudarcaival

Az MSZP szerint Orbán Viktor a héten véget ért konzultációsorozatán nem volt hajlandó szembenézni az egészségügyi kormányzat elmúlt kétéves kudarcaival.

Kökény Mihály

, a szocialisták egészségügyi szakpolitikusa vasárnap az MTI-nek nyilatkozva rossz üzenetnek minősítette, hogy

Orbán Viktor

az ágazatból csak a gyógyszerészkamara vezetőivel találkozott. Mint mondta, ez nem meglepő abból a szempontból, hogy az elmúlt két évben folyamatos megszorítások érték az egészségügyet, az orvosok és az ápolók pedig feltételezhetően szóvá tették volna ezt a miniszterelnöknek. Az egészségügyi dolgozók mellőzése emellett "lehet, hogy ez egyfajta előhírnöke az orbáni erőből kormányzásnak, esetleg a demokráciát pótló rendszernek" - jelentette ki Kökény Mihály. A szocialista politikus a gyógyszertárak gyógyszerészi tulajdonba kerülésének felgyorsítására vonatkozó kormányfői ígérettel kapcsolatban azt vetette fel, mi bizonyítja, hogy ez majd betegeknek is kedvez. Kökény Mihály szerint a patikusoknak 16 uniós tagállamban nincs patikatulajdonlási monopóliumuk, de ettől még ezekben az országokban is színvonalas a gyógyszerellátás. Hangsúlyozta továbbá, hogy a gyógyszerészeknek főleg vidéken egyre nagyobb költséget jelent a készletezés, a karbantartás, a változások következtében pedig ritkább lesz vagy leáll a gyógyszerszállítás, vagyis ismét a "betegeken csattan az ostor". Kökény Mihály "borzasztónak" nevezte Orbán Viktor azon felvetését, hogy a gyógyszergyáraktól el kell venni az extraprofitot. A politikus szerint ugyanis a közelmúltban hozott adóváltoztatások miatt már tavaly is az érintett cégek fizették a gyógyszerár-támogatási előirányzat egynegyedét, ami "példátlan a nemzetközi gyakorlatban". Mindez gyógyszerek forgalomból történő kivonásához és elbocsátásokhoz vezet majd - fűzte hozzá.

Török Zsolt

, az MSZP szóvivője mindezt azzal egészítette ki, hogy az egészségügyben kialakult válságos helyzetért egyértelműen a jelenlegi kormány tehető felelőssé, amely az elmúlt két év megszorításaival az ágazat valamennyi szereplőjét rendkívül nehéz helyzetbe hozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.