Gazdaság

Milliós veszteségekre számít a távhőszektor

Milliós veszteségekre számít a távhőszektor

2012. július 3., kedd
Milliós veszteségekre számít a távhőszektor

Az értékcsökkenést nem számítva a nagy erőműveknél rendelkezésre álló beépített villamosenergia-kapacitás minden megawattjára vetítve átlagosan 9,9 millió forint veszteség keletkezett az elmúlt fűtési szezonban - írta a Napi Gazdaság és a Világgazdaság kedden a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) felmérése alapján.

Az MKET tagvállalatainak gázmotoros flottájánál a veszteség átlagosan 14-18 millió forint volt. A veszteségek oka a távhőtermelésben érdekelt kapcsolt erőművek szerint az, hogy a hatósági termelői hőárak alacsonyak, a változó - jellemzően a gáz árát és a napi karbantartást jelentő - költségeket még igen, a nagyjavítások, a napi üzemeltetés, a munkadíjak, biztosítások, helyi adók költségeit azonban már nem fedezik maradéktalanul a bevételek. Az értékcsökkenés megtérülésével és a jogszabályban engedélyezett 2-4,5 százalékos profitráta elérésével az üzemeltetők már nem is számolnak - idézi a Napi

Rudolf Viktort

, a szakmai szervezet elnökét. Az MKET felmérése szerint tagvállalatai mintegy tucatnyi gázmotort állítottak le - jó eséllyel - véglegesen. Mindez körülbelül 15 megawatt kapacitást jelent, ugyanakkor sok esetben a nagy erőművek kisebb, 5-10 megawattos egységei is állnak, és a nyári hőigényt inkább kazánokból biztosítják az ügyfeleiknek a vállalkozások - írta a Világgazdaság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.