Gazdaság

Július végéig igényelhető támogatás anyatehéntartásra

Július végéig igényelhető támogatás anyatehéntartásra

2012. július 27., péntek
Július végéig igényelhető támogatás anyatehéntartásra

A termeléshez kötött anyatehéntartáshoz a hónap végéig igényelhetnek támogatást azok a gazdák, akik MVH-s regisztrációs számmal rendelkeznek. Érdemes betartani a határidőt, hiszen 25 napon túli késedelmes benyújtás esetén a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.

„A támogatásra kizárólag az a termelő jogosult, aki rendelkezik MVH-s regisztrációs számmal. Ennek a regisztrációs kötelezettségeknek legkésőbb a kérelembenyújtással egyidejűleg tehetnek eleget az érintettek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) az ügyfél székhelye, illetve lakóhelye szerint illetékes megyei kirendeltségén” – tájékoztatott

Oláh Rajmund.

A támogatásra benyújtható egyedeknek több kritériumnak is meg kell megfelelniük. Az agrárkamarai szaktanácsadó példaként elmondta, csak olyan nőivarú, háziasított szarvasmarhaféle jogosult, amely a támogatási kérelem benyújtásának napján eléri a nyolc hónapos életkort. „További feltétel, hogy az egyed az ENAR-ban bejelentett megfelelő fajtakóddal rendelkező húshasznú vagy kettős hasznosítású, és olyan állományhoz tartozik, ahol jellemzően hústermelés céljából nevelnek borjakat. Kitétel, hogy az úgynevezett kötelező birtokon tartási idő alatt az állat az adott tenyészetben marad. A kérelemben a kezelő állatorvosnak igazolni szükséges az állomány hármas mentességét is” – sorolta a kritériumokat. Oláh Rajmund felhívta a figyelmet arra is, hogy külön feltételek vonatkoznak a 120 ezer kilogramm alatti kvótával rendelkezőkre. Ez esetben a gazdának legalább három támogatható állatot kell bejelentenie az igényléskor, s ezeket a kérelem benyújtásától számított hat hónapig a tenyészetben kell tartani. „A gazdálkodó köteles gondoskodni a szarvasmarha-fajok egyedeinek jelöléséről, valamint az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerről szóló rendelet szerinti jelölésről, nyilvántartásról. A termelőnek ezen felül gondoskodnia kell az állattenyésztési törvényben foglaltak szerinti apaállat-használatról is” – hangsúlyozta. Mindez azonban nem elegendő a támogatási kérelem benyújtásához, külön szabályozva van a megtermékenyítés, illetve az embrió-átültetéseket be kell jelenteni és regisztrálni a NÉBIH-nél. „Feltétel továbbá, hogy a kérelmezett állatok legalább 30%-a elleni fog az adott évben. A kötelezően előírt birtokon tartási idő alatt a megszületett borjakat legalább egy hónapon keresztül az anyjukkal azonos tenyészetben kell tartani. A támogatás alapjául szolgáló állatlétszámában a birtokon tartás teljes ideje alatt az üszők aránya legfeljebb 40% lehet.” Az agrárkamarai szaktanácsadótól megtudtuk, 120 ezer kilogramm feletti tejkvóta esetén csak az nyújthat be támogatási kérelmet, aki az ebben feltüntetett állatait tejtermelést nem folytató tenyészetben tartja. Vállalniuk kell azt is a gazdáknak, hogy ezeket az egyedeket a továbbiakban tejtermelésre nem hasznosítja. A támogatási kérelmet az MVH illetékes megyei kirendeltségéhez kell benyújtani, postai úton július 31-éig. Aki lekési a határidőt, naponta 1%-kal kevesebb támogatásra lesz jogosult, de 25 napon túl nem is érdemes benyújtani kérelmet, mert érdemi vizsgálat nélkül elutasítják. A késedelmes benyújtáshoz kapcsolódóan vis maior kérelem elfogadására ekkor már nincs lehetőség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.