Gazdaság

Dobogós helyen Magyarország az egy főre jutó offshore pénzek listáján

Dobogós helyen Magyarország az egy főre jutó offshore pénzek listáján

2012. július 25., szerda
Dobogós helyen Magyarország az egy főre jutó offshore pénzek listáján

Elképesztően sok pénzt, nagyjából 21 ezer milliárd dollárt menekítettek adóparadicsomokba az elmúlt 30 évben világszerte. Ez a szám csak a becslés alsó szintje, az is elképzelhető, hogy az összeg eléri a 32 ezer milliárdot. A felmérést, amelyben Magyarország bekerült a TOP-20 közé már többen ismertették, kiszámolták azt is, hogy mennyi pénz jutna egy főre. Ezen a listán viszont dobogósak vagyunk – olvasható a privatbankar.hu internetes portálon.

A The Guardian által említett felmérés több adatszolgáltató adataira hivatkozik, úgymint a Tax Justice Network, a Bank of International Settlements és a Nemzetközi Valutaalap. Az ezen szervezetek számain alapuló becslés eredménye nagyon durván ijesztő, hatalmas összeg eltűnését feltételezi azokon az offshore helyeken, amelyek elnyelik a pénzt, mert vonzó célpontjai az ügyeskedőknek. Az adóparadicsomokban ugyanis vagy nincs adó, vagy nagyon alacsony a mértéke, illetve ezek a helyek jellemzően névtelenséget biztosítanak a számlatulajdonosoknak. Nem egy esetben külön iparággá alakul a pénzmenekítés, sokszor ügyvédek egész hada segíthet eltüntetni a pénzt az illetékes adóhatóságok elől. Az alábbi táblázat segítségével megnéztük mi lenne, ha a kimenekített pénzt szétosztanánk az ország lakosai között. E szerint a lista szerint harmadikak vagyunk Kuvait és Szingapúr után, amely országok is elsősorban a gazdagságuk és az alacsony lakosságszámuk miatt tudtak minket megelőzni. Ha elosztanánk a Magyarországról kimenekített 242 milliárd forintot a magyarok között, akkor minden magyar nagyjából 24 ezer 243 dollárt kaphatna, ez nagyjából 5 millió 770 ezer forint lenne. A felmérés szerint több országban is meghaladja a külföldre menekített összeg az adott ország külső adósságát, ami azt jelenti, hogy például Magyarország esetében az innen kikerült pénz összege könnyedén meg tudná oldani a gondjainkat, akár az IMF-et is hazaküldhetnénk. Sőt Magyarországról a felmérés tanúsága szerint kiemelkedően sok pénz távozott az elmúlt 30 évben, annyira, hogy a régió egyik államából sem tűnt el ennyi pénz, sok nagyobb államot is lekörözünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.