Gazdaság

Felére csökkentették a felsőoktatási intézmények eladósodottságát

Felére csökkentették a felsőoktatási intézmények eladósodottságát

2012. június 20., szerda
Felére csökkentették a felsőoktatási intézmények eladósodottságát

Alig egy év alatt felére csökkentette a kormányzat a felsőoktatási intézmények eladósodottságát - közölte Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter egy képviselői kérdésre válaszul. Kitért arra is, hogy előkészületben van a felsőoktatás teljesítmény- és minőségelvű finanszírozását lehetővé tévő rendelet.

A tárca vezetője a független

Szili Katalinnak

adott írásbeli válaszában kifejtette: a kormány a működésképtelenség határára sodródott felsőoktatást vett át a Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormánytól 2010-ben. Utalt a Magyar Rektori Konferencia által összeállított felsőoktatási problématérkép főbb megállapításaira, amely eladósodott és szétaprózódott intézményhálózatról, átgondolatlan infrastruktúra-fejlesztésekről szólt a PPP-beruházások keretében, kitért a működési-finanszírozási gondokra, a nem összehangolt fejlesztésekre, a stratégiai tervezés hiányára, az értelmetlen párhuzamosságokra. A tárca a problématérkép megállapításait alapul véve intézkedett a működőképesség fenntartása érdekében, és ennek eredményeképp alig egy év alatt közel felére csökkentették az intézmények eladósodottságát, ami egyebek között a költségvetési felügyelők kinevezésének köszönhető. Balog Zoltán hozzátette: a kormány eltökélt szándéka a felsőoktatás minőségi fejlesztése. Mint kifejtette: a jogbiztonságot alapvetően az új felsőoktatási törvény garantálja, amely mind a felelős állami szerepvállalást, mind az egyéni, vagyis hallgatói felelősségvállalást erősíti rendelkezéseivel. Rámutatott: a hangsúlyt arra kell helyezni, hogy a felsőoktatás jelenlegi mennyiségi alapon nyugvó normatív finanszírozása átalakuljon egy egységes, összehasonlítható, átlátható finanszírozási rendszerré. Előkészületi fázisban van az a rendelet, mely a felsőoktatás teljesítmény- és minőségelvű finanszírozását teszi majd lehetővé. Ezt a szakma már évek óta kéri számon a mindenkori oktatáspolitikán, jogosan - jegyezte meg. Kiemelte: az új finanszírozásnak - a költségvetéshez igazodóan - a társadalmi, gazdasági megrendelést figyelembe véve a források célorientált, szakmai és hatékonysági követelményeket érvényesítő rendszerében kell kialakulnia. A rendelet véglegesítéséig azonban nem egy-két hónap, hanem fél év áll rendelkezésre, hiszen az 2013 januárjában lép majd életbe - fűzte hozzá. Az egyéb végrehajtási szabályozások 2013 szeptemberétől lesznek hatályosak, mint például a szakképzést, a tanárképzést, a felvételi eljárást meghatározó rendelkezések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.