Gazdaság

Márciusban is emelkedett a vendégforgalom

Márciusban is emelkedett a vendégforgalom

2012. május 9., szerda
Márciusban is emelkedett a vendégforgalom

Márciusban a külföldi vendégeknek köszönhetően folytatódott a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom csaknem 90 százalékát kitevő szállodákban, ebben a négycsillagos hotelek szerepe volt meghatározó, az ötcsillagosok forgalma viszont csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Márciusban 4,9 százalékkal több külföldi vendég 6,1 százalékkal több, 650 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A KSH tájékoztatása szerint a forint/euró árfolyam 292 forint volt márciusban, 21 forinttal (7,7 százalékkal) gyengébb, mint egy évvel korábban. Az ötcsillagos szállodák esetében a külföldi vendégek száma márciusban 15, a vendégéjszakák száma pedig 12 százalékkal esett vissza, amelyet - elsősorban Budapesten - a Malév februári leállása is befolyásolt. A fapados légitársaságok térnyerése viszont kedvezően hatott a háromcsillagos hotelek külföldivendég-forgalmára. Ezekben a szállodákban 3,6 százalékkal több vendég töltött el 4,1 százalékkal több éjszakát - közölte a KSH. Márciusban a belföldi vendégek 606 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Számuk 2,0, az éjszakáké pedig 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A KSH tájékoztatása szerint a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel összességében 2,8 százalékkal nőtt. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 52 százaléka, a szállásdíjbevétel 63 százaléka származott a külföldiektől. A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron változatlan volt a vizsgált időszakban, összesen 17,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 9,3 milliárd forintot tett ki. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 41 százalékos volt, összességében csaknem azonos az egy évvel korábbival. Márciusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 0,9 százalékkal, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) szintén 0,9 százalékkal nőtt 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára márciusban 8045 és 30 829, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3163 és 17 798 forint között alakult, ami 28-106, illetve 11-61 eurónak felel meg. A működő kereskedelmi szálláshelyek közül márciusban még 1.604 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1.228 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek 583 millió forint értékben fizettek ezekkel, az üdülési csekkek aránya 82 százalékos volt. Az összeg megfelelt a belföldi szállásdíjbevétel 17 százalékának. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken márciusban közvetlenül 27 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Március 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2195 volt. Ezen belül 863 szálloda 51 ezer szobával, 889 panzió 10 ezer szobával működött. A szállodai kapacitás márciusban 3400 szobával bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyéb szálláshelyek - üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek - száma országosan 443 volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.