Gazdaság

Becsey: A tavalyi növekedés az ázsiai piacoknak köszönhető

Becsey: A tavalyi növekedés az ázsiai piacoknak köszönhető

2012. március 29., csütörtök
Becsey: A tavalyi növekedés az ázsiai piacoknak köszönhető

A magyar gazdaság tavalyi növekedését lényegében az ázsiai piacoknak köszönheti, az ide irányuló kivitel erősödése ugyanis évente 1,5-2 százalékos pluszt jelent a hazai GDP-ben - mondta Becsey Zsolt, külgazdaságért felelős miniszterelnöki megbízott a Magyar Nemzetnek.

A lap csütörtöki számában

Becsey

kifejtette: jelentős eredményeket hozott, hogy a kormány nyitott a keleti piacok felé. Tavaly a térségbe irányuló magyar export jelentősen, 30 százalékot meghaladóan növekedett. Egyetlen év leforgása alatt közel 900 milliárd forinttal sikerült javítani az ázsiai országok és Magyarország külkereskedelmi mérlegén - mondta. Az ázsiai és az arab államokban fenntartott külgazdasági képviseletek megerősítése, valamint az újak létrehozása a kulcsfontosságú térségekben azt eredményezte, hogy egy év alatt közel 450 milliárd forinttal nőtt az ázsiai országokba irányuló magyar export, és az arab piacokon is fontos előrelépés történtek. Becsey úgy látja, hogy a 2010-ben elindított építkezés első eredményei után magyarországi befektetések, illetve állampapírok vásárlása a következő lépés, amely a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztése és az euróövezeti adósságválság elcsitulása után várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.