Gazdaság

Milliárdos károkat okozott a tavaly őszi aszály

Milliárdos károkat okozott a tavaly őszi aszály

2012. február 8., szerda
Milliárdos károkat okozott a tavaly őszi aszály

Az őszi és tél elejei aszály a repcében okozta a legnagyobb kárt, az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt sújt aszály - áll a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának felmérésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

A Magyar Agrárkamara felmérése szerint a 266 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektár károsult, de ebből már 37 ezer hektárt ki is szántottak, tárcsáztak. Ez azt jelenti, hogy a termelőknek hektáronként 40-50 ezer forintos káruk keletkezett, ez a kiszántott összes területre vetítve elérheti az 1,5-1,8 milliárd forintos kárértéket. A búza sincs rendben: a bő egymillió hektárból a jelentések szerint 411 ezer hektár károsult, s ezt tetézi, hogy a 176 ezer hektárnyi őszi árpából 53 ezret érint az aszály, míg a 114 ezer hektárnyi tritikáléból megközelítőleg 27 ezret. A kép eltérő az országban: Heves megyében például szinte minden őszi kultúrában kárt okozott a csapadékhiány, a 15 ezer hektárnyi repcéből például ki kellett szántani 10 ezret. De Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is rossz a helyzet: az elvetett 67 ezer hektárnyi búzának csaknem a fele károsodott a szárazság következtében. Békés megyében 100 ezer hektárból 75,5 ezret, míg a legnagyobb vetésterülettel bíró Jász-Nagykun-Szolnok megyében 137 ezer hektárnyi búzából 110 ezret jeleztek aszállyal sújtottnak. Itt a 20 ezer hektárnyi repcéből csaknem 17 ezer hektárral van baj, amelyből már 4,8 ezer hektárt ki is tárcsáztak. A Magyar Agrárkamara megyei szakemberei egytől egyig arról számoltak be, hogy a mostani igen zord hideg biztosan további károsodásokat okoz a kultúrákban, ez alól csak a jelentősebb hótakaróval borított területek lehetnek kivételek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.