Gazdaság

Az idén nem bővül jelentősen a zöldségtermesztés

Az idén nem bővül jelentősen a zöldségtermesztés

2012. február 15., szerda
Az idén nem bővül jelentősen a zöldségtermesztés

Nem várható idén a zöldségtermesztés jelentős bővülése, jó esetben szinten marad a legtöbb gazdaság vetésterülete - írja a szerdai Napi Gazdaság.

Egyes kultúrákban azonban a magas önköltség és élőmunkaigény, valamint a hónapok óta tartó nyomott piaci árak, illetve a visszaeső belső és exportkereslet hatására kialakult túlkínálat miatt összességében csökkenhet a vetésterület. Ez a probléma elsősorban a frisspiacra termelőket érinti és főleg a káposzta- és hagymafélék vetésterületének mérséklődésére lehet számítani - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére

Kádár András

, a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) zöldségtermelői főbizottságának elnöke. Ugyanakkor az ipari zöldségféléket termesztők számára sem indult jól az év. A visszafogottabb feldolgozói érdeklődés és az alacsonyabb termeltetési árak miatt sok helyütt jelenleg is tárgyalnak még az éves szerződésekről. Ezzel szemben tavaly már január végére sikerült megállapodni mind a felvásárlási árakról, mind a felvásárolni kívánt mennyiségekről. A FruitVebhez érkezett eddigi visszajelzések alapján várhatóan szinten marad a zöldborsó, a paradicsom és a fűszerpaprika vetésterülete, míg a csemegekukorica és a bab esetében még akár nőhet is a vetésterület. Mindez persze a feldolgozói termeltetési szándékok és a kínált ár függvényében alakul - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.