Gazdaság

Több mint tizedével csökkent a gázfogyasztás

Több mint tizedével csökkent a gázfogyasztás

2012. január 13., péntek
Több mint tizedével csökkent a gázfogyasztás

A fűtési szezon eddig eltelt időszakában az átlagosnál több mint 10 százalékkal kevesebb földgáz fogyott - írja a Magyar Nemzet és a Népszabadság a pénteki számában.

Az okok között az enyhe időjárás mellett a Napi Gazdaság azt is megjegyezi, hogy a csökkenés az egyre tudatosabb lakossági fogyasztásnak is köszönhető. Az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél a Magyar Nemzetnek elmondták, hogy tavaly szeptember 15. óta január 11-ig 4,3 milliárd köbméter földgázt használtak fel, míg az előző fűtési időszakban 4,8 milliárd köbméter volt a fogyasztás. A legmagasabb napi felhasználás elérte az 54,9 millió köbmétert, az átlag pedig 41 millió volt, míg az előző fűtési szezonban 44 millió köbméter volt a napi átlagos szükséglet. A fogyasztás visszaesését jól mutatja, hogy 2007-ben még 14 milliárd köbméter földgázt használtak fel, 2011-ben pedig már csak 11 milliárdot, amiből a lakossági felhasználás 4 milliárd köbmétert tett ki. A Magyar Nemzet megjegyzi, hogy az alacsonyabb fogyasztással és a gáztárolók bővítésével ma Magyarország 60 napig képes lenne a földgázszükségletet fedezni akkor is, ha nem jönne be gáz az országba. A Napi Gazdaság megkérdezte a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltató társaságokat is, ahol szintén csökkenésről számoltak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.