Gazdaság

A cseh államfő szerint a válságot a bankok okozták

A cseh államfő szerint  a válságot a bankok okozták

2011. december 18., vasárnap
A cseh államfő szerint  a válságot a bankok okozták

A cseh államfő ellenzi, hogy Csehország 90 milliárd koronát kölcsönözzön a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az euróövezet eladósodott országainak megsegítésére.

Václav Klaus

a kereskedelmi Prima televízió vasárnapi vitaműsorában kijelentette, nem bízik a valutaalapban, s a válság okozóinak a bankokat tartja. "Ez nem megoldás" - szögezte le Klaus a televízióban azzal, hogy csak akkor értene egyet a kölcsönnel, ha "a kapcsolatok és a szabályok értelmesen meg lennének határozva, s világos lenne, hogy sikerül betömni a fekete lyukat, s a pénz nem folyik el máshová". Kifejtette: a cseh gazdaság sokkal rosszabbul fejlődik, mint azt korábban jelezték, s az IMF-nek nyújtandó összeg nagyságrendileg megfelel a költségvetési hiánynak. "Ez egy rendkívül vitatható dolog. Különösen akkor, amikor a cél megfoghatatlan és zavaros. Ez nem egy konkrét cél" - mutatott rá Klaus. "Nem Csehország volt az, amely a válságot kirobbantotta, s a következményeket is a felelősöknek kellene viselniük" - magyarázta álláspontját a cseh köztársasági elnök jelezvén, hogy a felelősséget a bankok viselik. Rámutatott: a bankok támogatták, hogy az európai országok költségvetési hiánnyal gazdálkodjanak, alacsonyak maradjanak a kamatok, s amikor a kamatok megemelkedtek, az érintett országok már nem tudták kezelni a helyzetet. "Meglehet, hogy azok a bankok nem is voltak buták. Jól tudták, hogy az euróövezet nem engedi meg, hogy egy-egy ország csődbe menjen. Ezért meglehet, hogy ez tőlük nem butaság, hanem ügyeskedés volt" - mondta a bankok címére Klaus. A politikus kétségbe vonta a Valutaalap szerepét is a válság megoldásában. Paradox dolognak nevezte, hogy míg a Valutaalapot egykoron a szegény országok megsegítésére hozták létre, ma a fejlett országoknak nyújt segítséget. Klaus azt mondta: nem bízik a valutaalapban, miután annak új vezetője Christine Lagarde, "

Nicolas Sarkozy

francia államfő jobbkeze". Ismételten bírálta azokat a cseh politikusokat is, akik támogatják, hogy Prága pénzt adjon a valutaalapnak. A cseh elnök kérdésre válaszolva kifejtette: bár közismerten nem híve Európa túl szoros integrációjának, az euróövezet mai problémái nem jelentenek örömet neki, mert ő is Európában, s nem a Marson él. Mindezek ellenére Klaus úgy véli, hogy a katasztrófát sejtető forgatókönyvek nem megalapozottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.