Gazdaság

Szeptemberben emelkedtek az ipari termelői árak

Szeptemberben emelkedtek az ipari termelői árak

2011. november 2., szerda
Szeptemberben emelkedtek az ipari termelői árak

A belföldi- és az exportár változás eredőjeként az ipari termelői árak az augusztusihoz képest 3,3 százalékkal nőttek, alapvetően a járműgyártás, kőolaj-feldolgozás és elektronikai termékek gyártása ágazatokban tapasztalható áremelkedések következtében. Ilyen mértékű havi változás az elmúlt évben nem volt tapasztalható - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A belföldi ipari termelői árak augusztushoz képest 1,7 százalékkal, az előző év szeptemberéhez viszonyítva 5,9 százalékkal emelkedtek. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai szeptemberben az előző havi árszínvonalhoz képest 4,4, 2010 szeptemberéhez viszonyítva 2,9 százalékkal voltak magasabbak. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 4,5, a dollárhoz képest 9,0 százalékkal gyengült. A 2010 szeptemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 0,8 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 4,4 százalékkal erősödött. A feldolgozóipari ágazatok szeptemberi belföldi értékesítési árai 1,5 százalékkal magasabbak voltak az augusztusinál. Jelentős, 4,6 százalékos áremelkedés történt a járműgyártás, 3,9 százalékos a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás és 3,3 százalékos a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén. Csupán az egyéb feldolgozóipar és javítás területén csökkentek az árak, 0,9 százalékkal, stagnáltak viszont az élelmiszeriparban, a textil- és bőriparban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,1 és 2,6 százalék között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szeptemberben az előző havihoz képest 2,2 százalékkal nőttek. A 2010. azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 8,7 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékű, 29,4 százalékos drágulást a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 11,6 százalékost a vegyi anyag, termék gyártásában, 7,7 százalékost pedig az élelmiszeriparban mértek. Tavaly szeptemberhez viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak 2,7 százalékkal a textil- és bőriparban, 1,4 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás területén és 1,3 százalékkal a gyógyszergyártásban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,8 és 4,8 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 2,5 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 2,5, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,1 százalékkal voltak magasabbak az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai szintén növekedtek, 1,9 százalékkal, miközben a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,2 százalékkal lettek magasabbak. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 7,1, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,2, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4,4 százalékkal emelkedtek az árak. Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2011. szeptemberi alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény november 4-én jelenik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.