Gazdaság

Csődeljárással kapcsolatos visszaélések ellen lép fel a kormány

Csődeljárással kapcsolatos visszaélések ellen lép fel a kormány

2011. november 24., csütörtök
Csődeljárással kapcsolatos visszaélések ellen lép fel a kormány

A csőd- és a felszámolási eljárásokban tapasztalt visszaélések megakadályozását és a hitelezők érdekeinek védelmét szolgálja az igazságügyi államtitkár közlése szerint az a több jogszabály módosítását kezdeményező törvényjavaslat, amelyet csütörtökön reggel kezdett tárgyalni az Országgyűlés.

Répássy Róbert

, a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára expozéjában hangsúlyozta: a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról, a gazdasági társaságokról, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról, továbbá az ezekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés célja a fizetésképtelenségi és cégeljárási szabályok hatékonyabbá tétele, a hitelezők érdekeinek védelme, a gazdasági életben tapasztalt visszaélések visszaszorítása, a cégek működésének, tulajdonosi hátterének átláthatóbbá tétele. Mint mondta, a javaslat ahhoz akar hozzájárulni, hogy a piaci életben egyre inkább tapasztalt, a hitelezőket és az államot károsító magatartások visszaszoruljanak, és jogilag felelősségre vonhatók legyenek a cégek azon vezető tisztségviselői és tulajdonosai, akik mulasztásaikkal vagy fedezetelvonó intézkedéseikkel hozzájárulnak a hitelezők megkárosításához. Az új szabályok erősítik a bíróság bírságolási jogkörét és bővítik a csalárd módon eljáró cégvezetők és tulajdonosok jogi felelősségre vonásának lehetősét - mutatott rá Répássy Róbert. Mint mondta, az új rendelkezések védik az eljárás alá került adós vagyonát, erősítik a csődeljárás adósságrendező funkcióját, támogatják az adós csődeljárásra való felkészülését, és a vállalkozás üzemszerű működését a csődeljárás alatt. Ugyanakkor - folytatta - a jogszabály-módosítások azt meg akarják akadályozni, hogy az adósok a moratórium időtartamát időhúzásra vagy a tartozások kifizetése alóli kibúvásra használják fel. Hangsúlyozta: azt is meg kell akadályozni, hogy az adós egyes baráti hitelezői csoportokkal összejátszva a többi hitelezőre tisztességtelen feltételeket kényszerítsen, azaz az adósságok rendezésekor kirívóan nagy engedményeket tartalmazzon a csődegyezség. Répássy Róbert beszámolt arról is, hogy a javaslat bevezet egy új elemet, a kényszertörlési eljárást, amely azt teszi lehetővé, hogy a kiüresedett, vagyontalan, munkavállalókkal nem rendelkező vállalkozásokat egyszerűen, újabb bírósági eljárás nélkül lehessen megszüntetni. Közölte: a javaslat módosítja a gazdasági társaságokról szóló törvényt, a cégeljárásról szóló törvényt és az egyéni vállalkozókról törvényt, a többi módosító rendelkezés pedig a jogszabályok közötti összhangot szolgálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.