Gazdaság

Ötvenmilliós hamisítás a szarvasmarha-exportban

Ötvenmilliós hamisítás a szarvasmarha-exportban

2011. október 15., szombat
Ötvenmilliós hamisítás a szarvasmarha-exportban

Ötvenmillió forint kárt okoztak az Európai Uniónak azok a vállalkozások, amelyek visszaéltek a fajtatiszta szarvasmarhák kivitele után járó export-visszatérítéssel - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

Suller György Attila

, a hivatal vám- és jövedéki ügyekért felelős szóvivője kifejtette: a NAV feladatai között szerepel, hogy ellenőrizze egyes uniós agrártámogatások igénybevételének jogszerűségét. Az ilyen jellegű támogatások esetében a gazdálkodók export-visszatérítést igényelhetnek fajtatiszta szarvasmarhák EU-n kívüli országokba történő kivitele után. Ennek egyik feltétele, hogy az állat rendelkezzen megfelelő származási bizonyítvánnyal. A közelmúltban a vámosok országszerte több vállalkozásnál is tartottak utólagos ellenőrzést, és súlyos visszaéléseket tártak fel, a szarvasmarhák felvásárlásakor ugyanis ezek a vállalkozások úgy próbáltak jogosulatlan előnyre szert tenni, hogy nyomdai minőségben hamisított okmányokat használtak fel. Így a külföldi származású, illetve magyar, de gyengébb minőségű, ezért csak alacsonyabb áron értékesíthető állatokat papíron kiváló termelési adatokkal rendelkező magyar származású egyedekként állították be - írta közleményében a szóvivő. Tájékoztatása szerint a jogosulatlanul igénybe vett támogatásokkal a gazdasági társaságok mintegy 50 millió forintos kárt okoztak az Európai Uniónak, ám a szarvasmarha-ágazatot ért kár ennél jelentősen nagyobb. A jogsértő társaságok ellen a NAV az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a hivatal pénzügyi nyomozóinál, továbbá értesítette a kifizető ügynökséget a jogosulatlanul felvett támogatás visszakövetelése érdekében - közölte Suller György Attila.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.