Gazdaság

Nincs pénz a hajléktalanok téli ellátására

Nincs pénz a hajléktalanok téli ellátására

2011. október 17., hétfő
Nincs pénz a hajléktalanok téli ellátására

A Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői szerint jelenleg nincs meg az a pénz, amellyel biztosíthatnák a hajléktalan emberek téli ellátását; erről Győri Péter és Vecsei Miklós tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

"Jelenleg nem állnak rendelkezésre azok a források, amelyek biztosíthatnák a hajléktalan emberek minimális téli ellátását. Ez több ezer fedél nélküli ember egészségét, túlélését veszélyezteti" - fogalmaztak az MTI-hez eljuttatott közleményben. Közlésük szerint jelenleg nem megoldott az utcai segítő szolgálatok január 1-jét követő finanszírozása, a tél közepén leállhatnak ezek a segítő szervezetek. Jelenleg nem látható, hogy az elkövetkező hónapokban mikor nyílnak meg új férőhelyek, a meglévő szállások Budapesten már most tele vannak. Mindaddig, amíg a tényleges elhelyezés nincs biztosítva, semmilyen formában nem értelmezhető a fedél nélküli emberek elriasztása meglévő, nyomorúságos és emberhez nem méltó vackaikból - írták.

Győri Péter

(a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója) és Vecsei Mikós (a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke) közleményükben úgy fogalmaztak: "azt a hitet valljuk, hogy csak az emberek, a különböző csoportok és szervezetek összefogásával és nem széthúzással segíthetünk országunk és településeink, a családok és az egyes emberek súlyos gondjain. Ezért csendesen tiltakozunk azon tendenciák és regulák ellen, melyek a szegények, a megalázottak és megszomorítottak helyzetét tovább nehezítik, társadalmi kirekesztésüket erősítik." Magyarországon százezrek fagyoskodnak otthonaikban, rettegnek otthonuk elveszítésétől, tízezrek a szabad ég alatt vagy közösségi szállásokon húzzák meg magukat - tették hozzá. "Alapvető emberi kötelességünk rajtuk segíteni. Félelmeik gyarapítása, üldözésük, esetleg büntetésük, vagy az ezzel való fenyegetésük ellentmond az alapvető emberi normáknak" - olvasható a közleményben. Mint írták, jelenleg visszaszorulóban vannak a lakásban lakók lakhatásának biztonságát szolgáló támogatások, nincsenek kormányzati források arra, hogy a hajléktalanszállásokra beköltözőket tovább lehessen léptetni a támogatott, önálló lakhatás irányába. "A vezetők mindenkori dolga és felelőssége, hogy a bennünk rejlő rosszat visszaszorítsák, és a jót megerősítsék. Ezért arra kérjük őket - üljenek bármely döntéshozó testületben vagy közhivatalban -, hogy e felelősségük tudatában járjanak el" - zárul a közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.