Gazdaság

Jövőre 1,2 milliárd az iskolatej programra

Jövőre 1,2 milliárd az iskolatej programra

2011. szeptember 28., szerda
Jövőre 1,2 milliárd az iskolatej programra

Több tejet az iskolákba: az idén is országos összefogás indult az iskolatej program kibővítéséért, amelynek támogatására a tervek szerint jövőre 1,2 milliárd forint jut. Az iskolatej világnapja alkalmából szerdán 120 vidéki kisiskolást láttak vendégül a Parlamentben.

Simon Attila

, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkára, elmondta, hogy sikerült újra felívelő pályára állítaniuk a program finanszírozását: míg tavaly 400 millió, az idén 800 millió forint állt rendelkezésre az iskolatej program megvalósítására, a tervek szerint jövőre 1,2 milliárd forinttal támogatják a kezdeményezést. Mint mondta, amíg 2010-ben 150 ezer diákhoz juttattak el egy pohár tejet minden nap, addig 2011-ben 170-180 ezer gyermek kapott iskolatejet. Szólt arról is, hogy a támogatás lehívását a tejfeldolgozók számára is lehetővé tették, a hivatali eljárási időt is csökkentették. Ezek a változtatások azt a célt szolgálták, hogy a program hatékonysága nőjön, a lebonyolítás minél gördülékenyebb legyen. Az iskolatej program továbbfejlesztésére tavaly indult az országos kezdeményezés civil szervezetek, önkormányzatok, politikusok, híres közéleti személyiségek, iskolaigazgatók, sportolók és művészek részvételével. Az iskolatej világnapját minden évben szeptember utolsó szerdáján tartják: az idén szeptember 28-án találkoztak az ünnep alkalmából a civil kezdeményezés résztvevői a Parlamentben. Az eseményen a támogatók közül számos ismert személyiség vett részt, jelen volt többek között

Zsédenyi Adrienn

énekesnő, a civil összefogás képviselője és

Schell Judit

színésznő is. A köztársasági elnök felesége,

Schmittné Makray Katalin

, az iskolatej programért indított társadalmi kezdeményezés fővédnöke egyéb kötelezettségei miatt nem vett részt az eseményen. Üzenetében felidézte, hogy gyermekkorában az iskolákban, egészségügyi intézményekben figyelemfelkeltő plakátokon is hirdették: "A tej élet, erő, egészség!" Hangsúlyozta: a szakemberek szerint naponta 2-3 bögre tejet kellene innunk, de vannak, akiknek egy csészével sem jut. Az iskolatej program célja, hogy minden iskolás kapjon minden nap térítésmentesen legalább egy pohár tejet.

Tálosi Tamás

, a programban részt vevő több mint 26 ezer gyermeket ellátó Cool Tej az Iskoláknak Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy nagy előrelépés lenne, ha kiterjesztenék a pályázók körét, és a finanszírozó szervezetek nemcsak az önkormányzatokon keresztül, hanem saját jogon is pályázhatnának állami támogatásra. A négy megye hat településéről - Őrhalom, Karancskeszi, Fülöp, Karácsond, Győrtelek, Hajdúszovát településről - Budapestre látogató gyerekek az Országház bejárása, és az ünnepi köszöntők meghallgatása után versmondással köszönték meg a segítséget. Átadták rajzaikat a program szervezőinek, majd az esemény zárásaként a jelenlévők egy pohár iskolatejjel koccintottak a gyerekek egészségére. A program szervezői felhívták a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon több mint 100 ezer alultáplált gyermek él, és több mint 20 ezer éhezik. E gyerekek nagy része egyedül az óvodai és iskolai közétkeztetés keretében jut meleg ételhez és a kiegyensúlyozott étrendet biztosító, fontos tápanyagokhoz. Az Iskolatej Programnak köszönhetően az iskolások mintegy tíz százaléka kap naponta egy pohár tejet, a gyermekek kilencven százaléka azonban még mindig nem vesz részt ebben a programban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.