Gazdaság

Az uborkaszezonban sok felszámolás és végelszámolás volt

Az uborkaszezonban sok felszámolás és végelszámolás volt

2011. szeptember 6., kedd
Az uborkaszezonban sok felszámolás és végelszámolás volt

Az idén augusztusban visszaesés történt a felszámolások és végelszámolások alakulásában, ez azonban csak viszonylagos volt, mivel tavaly augusztushoz képest 58,5 százalékos volt a növekedés - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az uborkaszezon folyamatai alapján "forró" őszre és télre lehet számítani a cégvilágban. A korábbi évekhez hasonlóan idén augusztusban is egyértelmű a cégbírósági szabadságolásoknak a cégmozgásokra gyakorolt hatása, hiszen idei mélypontjára, illetve annak közelébe esett a felszámolások és a végelszámolások száma. "Jól jellemzi azonban a cégvilág állapotát, hogy a szabadságolások miatt kisebb kapacitással működő cégbírósági ügykezelés közepette több éves átlagban erős közepes értéket ért el a felszámolások száma, a végelszámolásoké pedig meghaladta az ötéves átlagot is" - idézték a közleményben

Csorbai Hajnalkát

, az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatóját. Augusztusban 1316 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, ami eddig - a cégbírósági szabadságolásoknak köszönhetően - a legkevesebb ebben az évben, 678-cal kevesebb például az idei júliusban feljegyzettnél. A csökkenés azonban erősen viszonylagos, hiszen 58,5 százalékkal több új eljárás indult, mint egy évvel korábban. A növekedés tempója emiatt nemhogy lassult volna, de jelentősen gyorsult a júliusi, egy évre visszatekintő 16,5 százalékos emelkedéshez képest. Az elmúlt öt év augusztusai között pedig messze az idén indították a legtöbb eljárást, ami azt támasztja alá, hogy a cégvilágban csak viszonylagos a nyári uborkaszezon. Az első nyolc hónapban összesen 11 824 céggel szemben indult eljárás, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 11 317 vállalkozást döntöttek be. A végelszámolások növekedési üteme augusztusban tovább lassult, de tavaly augusztushoz mérten még mindig 39,3 százalékkal több cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, vagy a hatóságok. A bezárt cégek száma júliushoz képest 339-cel csökkent, a nyolcadik hónapban 1424 vállalkozásnál kezdeményezték a végelszámolást. Csorbai Hajnalka szerint "továbbra is tart az idén februárban indult kényszer-végelszámolási hullám; a hagyományosan eseménytelen augusztus a sokéves átlag feletti eljárásszámot hozott". A végelszámolások alakulása hasonló a felszámolásokéhoz, azaz idén ez a hónap hozta a második legkevesebb új eljárást, sokéves összehasonlításban azonban bőven átlag feletti az érték. "A nyári szünetnek számító augusztus adatai alapján vélhetően sem ősszel, sem télen nem várhatjuk az eljárási trendek átütő javulását a cégvilágban" - prognosztizálja az Opten igazgatója a közleményben. Ellenkező képet mutatnak az új alapítások: az augusztusi 3607 új bejegyzés nemcsak a korábbi hónapokkal összevetve tűnik kevésnek, hanem az egy évvel korábbinál is kevesebb 1,2 százalékkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.