Gazdaság

Az OVIT céget alapít a magyar-szlovák gázvezetékre

Az OVIT céget alapít a magyar-szlovák gázvezetékre

2011. szeptember 6., kedd
Az OVIT céget alapít a magyar-szlovák gázvezetékre

Kétmilliárd forint jegyzett tőkével alapít leányvállalatot az OVIT, Országos Villamostávvezeték Zrt. a magyar-szlovák gázvezeték Vecsés és Balassagyarmat közötti magyar szakaszának megépítésére és üzemeltetésére - közölte az OVIT a kedden hozott közgyűlési döntést az MTI-vel.

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. a Magyar Villamos Művek csoporthoz tartozó OVIT földgáz igazgatóságának kiválásával jött létre és várhatóan a jövő év elején kezdi meg a működését. Az OVIT idén áprilisban kapott földgázszállítási működési engedélyt a Magyar Energia Hivataltól. A Mol csoport tagja, az FGSZ Földgázszállító Zrt. a szlovák Eustream a.s. céggel együtt európai uniós támogatást nyert el a projekt megvalósításához. Az FGSZ később elállt az ügylettől, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy az elnyert 26 millió euró támogatást az OVIT-ra ruházza át. A korábbi tájékoztatás szerint a beruházást az uniós források mellett banki hitelből és saját forrásból finanszírozza a társaság, de a beruházás nagyságrendjét nem közölték. A kedden megtartott rendkívüli közgyűlésen a tulajdonos, az MVM döntött arról, hogy kétmilliárd forinttal megemelik az OVIT jegyzett tőkéjét, s arról is, hogy a magyar-szlovák földgázszállító összekötő-vezeték megvalósítására az OVIT ZRt.-ből kiválással alakul meg a Magyar Gáz Tranzit Zrt. A földgázszállítást az új vezetéken 2015. január elsejéig kell megkezdeni. A közlemény hangsúlyozza, hogy az OVIT középtávú stratégiai célkitűzése az, hogy Magyarországon piacvezető szerepet töltsön be az energetikai piacon erőmű-, távvezeték- és alállomás-létesítési, karbantartási és az ehhez tartozó gyártási tevékenységgel. A magyar-szlovák földgázvezeték hálózat összekötéséről

Orbán Viktor

és

Iveta Radicová

miniszterelnökök idén január végén írt alá megállapodást Pozsonyban. Az akkori tájékoztatás szerint a vezeték az európai észak-déli gázvezeték-hálózat része lesz, s létrehozásával jelentősen csökkenhet mindkét ország függősége az orosz gázszállításoktól. A projekt megvalósításáról szóló emlékeztetőt 2009-ben írták alá. Az követően arról lehetett tudni, hogy az elképzelések szerint a kelet-szlovákiai Nagykürtös (Velky Krtís) és a magyarországi Vecsés közti gázvezeték szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi, a magyar oldalon pedig 95 kilométernyi hosszú lesz, s a várható költségek 20 millió, illetve 100 millió euró körül mozoghatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.