Gazdaság

Az államfőhöz fordult a szerencsejáték szövetség

Az államfőhöz fordult a szerencsejáték szövetség

2011. szeptember 29., csütörtök
Az államfőhöz fordult a szerencsejáték szövetség

A Magyar Szerencsejáték Szövetség arra kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a játékadó ötszörösére emeléséről szóló törvényt - az erről szóló közleményüket csütörtökön juttatták el az MTI-hez.

A pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozókat tömörítő szövetség érvelése szerint a törvény bevezetése hatvanezer család, közel kétszázezer ember tönkretételét jelentené. Az Európában is példátlanul magas, gépenként havi fix ötszázezer forintos adót a szövetség tagjai nem tudják kitermelni, ezért november 1-jétől a teljes iparág csődbe kerül, a gépek és játéktermek 90 százaléka megszűnik, több ezer vendéglátóhely bezár és több tízezer munkavállalót kell elküldeni - áll a közleményben. A Magyar Szerencsejáték Szövetség attól tart, hogy a törvény hatálybalépésekor feléled a feketegazdaság az eddig szigorúan ellenőrzött piacon. A szövetség szerint az irreális adóemelés következményeként a kormány a 2012-es költségvetés tervezésekor már nem számolhat az eddigi fix adóbevétellel, viszont újabb hatvanezer munkanélküli ellátására is fel kell készülnie. Az országgyűlés hétfőn fogadta el a szerencsejáték-törvény módosítását. Ennek értelmében november 1-jétől a pénznyerő automaták tételes adója a ma hatályos mérték öt-, illetve hatszorosával nő: havi 100 ezer helyett 500 ezer, míg a játékkaszinókban üzemeltetett gépeké 120 ezer helyett 700 ezer forint lesz. Emellett bevezetnek egy új százalékos adót, amelyet a gépenkénti 900 ezer forint feletti - negyedéves - játékbevétel után kell megfizetni. Ez az adó 20 százalék lesz. Jövő év január 1-től pedig megadóztatják a Magyarországon eddig nem adózó, interneten szervezett szerencsejátékot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.